Zomerreportage langs kraampjes in Midden-Groningen: plantjes, pepers en nieuwe plekken

Stefanie van der Veen zielsgelukkig met twee basilicumplantjes bij de beruchte Ei-halte aan de Achterdiep Noordzijde 7 in Sappemeer. Annegriet Renfurm-Wijchers

Van eieren, aardappelen, biologisch vlees tot kruiden en pepers: HS-krant fietst in drie afleveringen langs kraampjes in en om Hoogezand. Waar kan je je klinkende munten aan uitgeven en wie zijn de mensen achter het aanbod? Aflevering 1: Van Kolham naar Sappemeer

Fietsmand of -tassen paraat en de ketting ingesmeerd? Dan is het tijd om vanaf Meubelhallen Kolham de Rengerslaan in te rijden. Aan het einde van deze lange strook huizen met uitzicht over de weilanden, vinden we onze eerste stop: Van der Velde vleesvee aan de Hoofdweg 33 in Kolham .

“Ik heb een bellijst met vaste klanten zodra ik weer vlees heb”, zegt eigenaar Margreet Olthof. Toch kan er ook nog gewoon spontaan aangebeld worden. Waarom het diepgevroren vlees van haar Limousin-koeien zo in trek is? “Ik heb geen keurmerk, maar het is wél biologisch vlees. Het is heel mals en er zit ook heel weinig vet aan.”

Haar van origine Franse koeien grazen in het land achter de boerderij en in een nabijgelegen natuurgebied, de kalveren zogen lange tijd bij de moederkoe en de koeien leven op die manier 4 tot soms wel 12 jaar voordat ze geslacht worden. Olthof treft veelal mensen “die flexitariër zijn en dus een paar dagen per week geen vlees eten en daarnaast graag lekker vlees willen eten”, vertelt ze.

We vervolgen onze weg langs de Hoofdweg en komen een paar honderd meter verderop een bord tegen waarop staat dat je bij die boerderij iedere zaterdag tussen 10 en 12 uur een bos rozen voor 3,50 koopt en 4 stuks voor 7 euro. Het is weliswaar zaterdag, maar zeker geen 12 uur meer dus we vervolgen onze weg.

De Hoofdweg blijft de Hoofdweg, maar het dorp verandert: bij nummer 255 vinden we Smaakvol Slochteren en bevinden we ons – u raadt het al – in Slochteren . Tjibbe Brandsma is bezig in de tuin, maar onderbreekt het snoeien van de heg met alle plezier om te vertellen wat we in hun kraam kunnen vinden. “Alles wat we over hebben uit onze groentetuin, belandt hier. Op dit moment is dat courgette, knoflook, rabarber en groenteplantjes.”

Om bij de boerderijwinkel met theeschenkerij te komen, loopt Brandsma ons voor langs de rechterzijde van de boerderij, zo naar achteren het erf op. Daar tref je de groentetuin en de kas waar het gezin hun groenten en fruit verbouwd maar ook de winkel met de streekpoducten en de workshopruimte van Brandsma’s echtgenote Ellen Evenhuis. Vanwege corona zijn er op het moment even geen workshops zoals het vlechten van wollen kussens, maar Evenhuis staat te trappelen om daar weer mee te beginnen.

De ambitie van het stel reikt verder: in de toekomst willen ze op deze prachtige plek ook graag een b&b starten. Met de gastvrijheid waarmee we nu werden ontvangen, moet dat voor iedere bezoeker een warm bad worden.

We fietsen verder en slaan de Stichtingslaan in, rijden langs Voedselpark Slochteren en vervolgen onze weg door het prachtige natuurgebied De Bapperputten waar in de zeventiende eeuw baggerturf werd gewonnen en je nu bos, rietkragen, veenplassen en struiken treft. Ga je aan het begin van het natuurgebied rechtsaf en daarna linksaf, dan kom je uiteindelijk bij het huis en het kraampje met “ouwe meuk!” van Mieke ten Have aan de Slochterveldweg 3 terecht. Je vindt er glaswerk, blikken, boeken, bloempotten en sinds april ook ijsjes!

“Gewoon, voor de gezelligheid”, zegt ten Have. “We hadden altijd al zoiets van: we willen ijsjes verkopen maar daar moet je dan voor thuisblijven, en met corona is dit de perfecte tussenoplossing.” Ze ontvangt louter positieve reacties en soms zelfs een briefje. “Wat een topidee! Groeten uit Groningen.” We zijn het daar mee eens en laten het centenbakje rinkelen door er 50 cent in te stoppen en stappen met een verkoelend perenijsje weer op de pedalen.

Iedere vrijdag kan je van 13 tot 17.00 uur aan de Langewijk 6 in Froombosch bij Jenny de Groot van Gaia kruiden terecht voor geneeskrachtige kruiden(planten). Hoewel het tijdens ons bezoek zaterdag is en niet vrijdag, wil De Groot ons graag iets vertellen over haar aanbod.

“Mijn rode draad is de geneeskrachtige kruiden, maar ik vind tuinieren heel erg leuk dus er komt weleens een moestuinplantje of een plantje met eetbare bloemen bij”, legt ze haar assortiment uit. Hartgespan bijvoorbeeld, is ideaal voor een gespannen hart en om je bloeddruk te reguleren, maar ook goed als je druk bent of stress hebt want dit plantje ontspant, legt De Groot uit. “Ik maak er thee en tinctuur van.” Vraag haar vooral ook naar de thee die ze in het kruidenatelier droogt en samenstelt: je kan er te kust en te keur voor uiteenlopende soorten.

We trappen op de rem bij Betty’s greenhouse van Betty Pikkert aan de Langewijk 5 in Sappemeer. Daar wacht ons een verrassing: naast al haar zelfgekweekte tomatenplantjes, kolen, en slasoorten blijkt Pikkert pepers te kweken. Met een Surinaamse man als echtgenoot doet verslaggever Annegriet Renfurm-Wijchers een sprongetje bij het zien van de befaamde Madame Jeanette peper.

Een tip dus voor iedereen die houdt van de Surinaamse keuken of elke andere keuken graag wat meer pit geeft. Het goede nieuws houdt niet op: momenteel is bij Pikkert een tweede kastunnel in aanbouw en legt ze zich toe op het kweken van Surinaamse groenten als sopropo, antroewa en kousenband.


Safe the best for last , is wat we vooraf bedachten bij het samenstellen van deze route. Naar aanleiding van de oproep bij welke kramen we écht langs moesten gaan, werd de Ei-halte aan de Achterdiep Noordzijde 7 in Sappemeer het vaakst genoemd. Begrijpelijk, want naast dat je er eieren, zelfgemaakte pastasaus, jam, honing, hazelnootpasta en kruidenplantjes kan kopen, fungeert de Ei-halte ook als rustpunt.

‘Mevrouw ei’, zoals de vrouw achter de Ei-halte zichzelf noemt, is net in gesprek met Stefanie van der Veen uit Groningen wanneer we langskomen. “Ik kwam drie jaar geleden in de stad wonen en ik kende Groningen nog niet goed. Met een kamer zonder tuin of balkon had ik alleen binnenplanten en ging ik op de fiets de stad door op zoek naar nieuwe plantjes en zo heb ik Stad leren kennen. En op dezelfde manier het Ommeland nu ook.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu