Zomertijd, hoe zit het ook alweer

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. Zetten we de klok voor of achteruit. Webmaster Pjotr Wiese van de website Ezelsbrug.nl weet het antwoord.

De klok wordt zaterdagnacht officieel om twee uur een uur vooruit gezet. Wiese heeft enkele ezelsbruggetjes verzameld zodat we nooit meer vergeten dat in het voorjaar de klok vooruit gaat.

Voorjaar, klok vooruit is er dus een. Wiese heeft meer ezelsbruggetjes verzameld. ,,Als de dagen lengen rent de klok vooruit, als de dagen kort worden, lopen we achteruit.’’ De zomertijd wordt ook gekoppeld aan de seizoenen: ,,Als er blaadjes aan de bomen groeien, komt er een uur bij. Als de blaadjes van de bomen vallen, valt er een uur af.” Uit de temperatuur valt af te leiden of de klok een uur naar voren dan wel naar achteren moet: ,,Weer achteruit (slechter) tijd achteruit. Weer vooruit (beter) tijd vooruit.’’

Wiese heeft het meest kernachtige ezelsbruggetje uit het Engels gehaald: Spring Ahead, Fall Back. Wiese: ,,Met het Engelse ‘Spring’ (lente) en ‘Fall’ (herfst) kun je onthouden welke kant de klok op moet gaan. In het voorjaar springt de klok een uur vooruit en in het najaar ‘valt’ de klok een uur achteruit.”

Zaterdagnacht gaat de klok dus vooruit. Niet meer vergeten. En voor degenen die dat wel doen, een geruststelling: computers en smartphones verspringen automatisch van winter naar zomertijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu