Brandweermannen na dodelijke explosie in Beijum: 'Het is voor iedereen schrikken als zoiets gebeurt'

Explosie in appartement Groningen, bewoonster overleden. Video: Jeroen Kelderman.

De brandweermannen die aanwezig waren bij een explosie in een appartement aan de Nijensteinheerd in de Groningse wijk Beijum kunnen het allemaal navertellen. Een bewoonster kwam door de ontploffing om het leven. „Het is voor iedereen schrikken als zoiets gebeurt.”

De brandweer werd vanmiddag voor de explosie al opgeroepen vanwege een gaslucht in het appartementencomplex in de Groningse wijk Beijum. De omgeving wordt ontruimd, alleen de vrouw blijft in haar woning. „We hebben besloten om de ramen in te slaan, zodat er niet een nog grotere gasophoping in de woning zou ontstaan”, zegt brandweerwoordvoerder Arvid Klijzing.

Op camerabeelden is te zien hoe brandweermannen een raam van de woning stukslaan. Seconden later volgt een explosie, waarbij de bewoonster om het leven komt. Omdat de brandweermannen niet voor het raam staan maar aan de zijkant, komen ze er zonder kleerscheuren vanaf. „Hier wordt over nagepraat en gelukkig gaat het relatief gezien goed met iedereen.”

Meting

De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt doordat binnen een open vuurtje brandde. „Gas explodeert bij een ideaal mengsel tussen zuurstof en gas. Je kunt dat heel lastig inschatten, dan moet je binnen een meting verrichten. In dit geval ging dat niet, omdat mevrouw daar zat”, aldus Klijzing.

Nieuws

menu