Zo'n ster; de claim anderen corona te mogen bezorgen | column Inki de Jonge

Er is een nieuw onderwijsmoment aangebroken in de straten van Nederland. Niet alleen juf, maar ook oma kan lesgeven, papa kan het, iedereen die iets weet van de oorlog kan het.

Inki de Jonge

Inki de Jonge Foto: Reyer Boxem

Het begint zo:

- Wat is dat voor ster, oma?

- Dat is een Jodenster, kind.

- Waarom draagt die mevrouw dat?

- Omdat ze denkt dat ze een slachtoffer is, schat.

Tijdens de ‘mars voor de vrijheid’ in Rotterdam droegen demonstranten een Jodenster, zwart-witte T-shirts als ludiek concentratiekamppakje, en borden met leuzen als ‘Wie wordt de nieuwe Anne Frank’. Want, zo redeneren deze vrije vogels zonder vrees, blaam of historisch besef, zij zijn slachtoffers in ‘bezet gebied’. Zij claimen de vrijheid anderen corona te mogen bezorgen.

Om de davidster, voorbode van een massamoord, te gebruiken als protest tegen maatregelen die de volksgezondheid beschermen is, om een goed Joods woord te gebruiken: een gotspe. Wie zich niet laat vaccineren, kan de doodstraf immers alleen nog van corona krijgen.

Toch schept dit perspectief. Laat deze hupsafladderwappies een ster dragen. Met een kleurtje naar keuze, als het maar niet geel is - niet verplichten natuurlijk, das war einmal . Denkend Nederland ziet dan in één oogopslag wie te mijden, en kan tevens antwoord geven op kindervragen tijdens het fonkelnieuwe onderwijsmoment.

-Wat ís een concentratiekamp, oma?

Een leermoment op de stoep voor uw huis: zo leert u de nieuwe generatie het verschil tussen goed en kwaad.

Tussen slachtoffer en dader.

Wel even goed aangeven welke ster bij wie hoort. Opdat zij niet vergeten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu