76 jaar oude Groot Hensen-kraan van scheepsbouwer Royal Bodewes in Hoogezand mag nog niet met pensioen. 'Zo'n zeldzame en stabiele kraan krijg je nooit weer'

Al 76 jaar siert de Groot Hensen-kraan van scheepswerf Royal Bodewes de skyline van Hoogezand. Komt daar een einde aan nu die een fikse opknapbeurt nodig heeft? „Absoluut niet!”, zeggen ze bij de scheepswerf.

De 76 jaar oude Groot Hensen-kraan van Royal Bodewes Shipyards wordt opgeknapt. De werf is gesteld op de kraan, die altijd prima dienst deed. De opknapbeurt kan wel voor geluidsoverlast in de buurt zorgen, waarschuwen de scheepsbouwers.

De 76 jaar oude Groot Hensen-kraan van Royal Bodewes Shipyards wordt opgeknapt. De werf is gesteld op de kraan, die altijd prima dienst deed. De opknapbeurt kan wel voor geluidsoverlast in de buurt zorgen, waarschuwen de scheepsbouwers. Foto: Geert Venema/Royal Bodewes Shipyards

Het 38 meter hoge blauwe gevaarte werd in 1946 in Hoogezand geplaatst. De kraan werd gebouwd door machinebouwer Groot Hensen in Rotterdam. De hijsmachines die dat bedrijf bouwde worden wereldwijd geroemd om hun kwaliteit. Bijzonder aan de kraan van Bodewes is bovendien dat vrijwel alle onderdelen nog origineel zijn.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's