Dagje zomer in Groningen aflevering 5: zondagochtend in de Brugstraat

Dit is Frankrijk in Groningen, Groningens eigenste stukje Parijs.

Een Drent, Fries of Groninger doet in de zomer al gauw eens even een Dagje Stad. Het Forum, het Groninger Museum, de Grote Markt. Wij kijken net iets verder. Er tegenover of om de hoek. Aflevering 5: zondagochtend in de Brugstraat.

Geen ochtend zo mooi als een vroege zonnige zondagochtend in Stad. Groningue se réveille , Groningen ontwaakt. Zo rond half acht, wanneer het laatste stapvolk zich huiswaarts sleept, scharrelen stadsduiven en een paar kauwen in de Brugstraat. De dieren ruiken het, dat kan niet missen.

Terwijl de zomerzon klimt boven de daken van het naastgelegen A-Kerkhof en de stralen de gouden toren van de Der Aa-kerk doen oplichten dampt het van jewelste vanuit de halfopen glazen entree van bakkerij Broodje van Eigen Deeg. Het best bewaarde stadsgeheim van de vroege zondagochtend. De geur uit de bakkerij is overweldigend.

 

Enkele personen blijken geen passanten, ze blijven ronddrentelen als de stadsvogels. Het tafereel doet denken aan trappelende renpaarden in de startbox, vlak voor het wedstrijdhek opent. Er staat wat te gebeuren, dat is zeker.

Dan is het eindelijk 8 uur en gaan de deuren open (van maandag tot en met zaterdag kunt u dit zelfs al om 7 uur meemaken, ook als het herfst of winter is). Een bakkersjuffrouw tilt twee borden naar buiten, waarna een bankje volgt. Voor een tweede bank, een wat groter exemplaar, krijgt ze hulp van een klant.

Een moeder komt aangefietst met een ventje voorop. Een jaar of 3 is hij. Het mannetje kan niet wachten tot ook hij de winkel met lekkers kan betreden, maar moeder laat hem wijselijk nog even in zijn zitje. Corona weet u. En de bakkerij heeft nu eenmaal een tamelijk smal winkeldeel.

 

Zuurdesem is hier het verhaal. Deze gistloze manier van broodbakken gaat dag in dag uit door, of beter gezegd: het rijzen van het zuurdesemdeeg is een continu proces, dus bakt Broodje van Eigen Deeg altijd en doorlopend. Hier is het brood altijd vers. Net als in een Franse boulangerie .

Het is ook precies dat waaraan Broodje van Eigen Deeg doet denken: La France ! Enigszins overbodig staat er boulangerie - patisserie op de gevel. Niet alleen de geur is fenomenaal, ook het oog komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Direct na binnenkomst lachen de éclairs , taarten en tartelettes je toe in geweldige glanzende kleuren. We zien de mooiste frambozen, aardbeien en meringue.

Baguette van ontroerend fijne eenvoud

Een vitrine verder liggen de enorm aantrekkelijke baksels die vallen onder de nogal algemene noemer brood , maar waarvan wij eerder geneigd zijn ze te rangschikken onder meesterwerken . Stevig en meestal donker gebakken, met allerlei zaden en granen voor wie dat wil, maar ook handzamere, lichtere broodjes die zijn gebakken met gorgonzola of met chorizo. Tussendoor liggen brioche-achtige kadetten en fantastische croissants (de beste van Groningen!) ook in varianten als pistache-chocolade, amandel of frambozen.

De baguette van Broodje van Eigen Deeg is van een ontroerend fijne eenvoud. Mooi donkerbruin gebakken, lekker knapperig, een brood met pit. Dit brood lijkt in niets op het stokbrood of de baguette waarmee Nederlanders zich in eigen land bijna altijd laten afschepen. Dit is Frankrijk in Groningen, Groningens eigenste stukje Parijs.

Wie goed is voorbereid voor een stads ontbijtpicknick brengt meteen een lekker kaasje mee of een pot paté, maar echt nodig is dat niet. Want op weg naar een stadsbankje peuzelen we op z’n Frans de halve baguette al op. Zulk lekker brood behoeft geen beleg. Het geldt ook voor de croissants en het andere bakwerk.

Behalve het smalle bankje voor de bakkerij zijn er grofweg drie plekken om dichtbij van uw ochtendpicknick te genieten.

Het bomenrijke perkje voor de Der Aa-kerk

Bij warm weer is het bomenrijke perkje voor de Der Aa-kerk een optie, maar neem dan wel een reinigingsdoekje mee want er leven hier ook vogels die poepen. Er zijn ook bankjes aan de achterzijde van de kerk, maar daar staat momenteel bouwmaterieel en wordt doordeweeks stevig gewerkt.

De historische kade Hoge der Aa

De Brugstraat in westelijke richting leidt naar de A-brug. Ga voor de brug rechts de historische kade Hoge der Aa op, een van de meest gefotografeerde plekken van de stad. Hier heeft de gemeente aardig wat nieuwe banken aan de waterkant geplaatst. Nadeel: ze hebben geen rugleuning en ’s ochtends vroeg is dit schaduwgebied. Maar wel een weergaloos decor uit een rijk verleden.

 

Trapterras links van de A-brug

Wie voor de A-brug linksaf gaat belandt na 150 meter bij een verlaagd gedeelte van de kademuur, dat trapsgewijs naar het water loopt. Weinig bankjes, maar de trap zelf is het grootste vrije terras aan de waterkant van de stad. Het blauw-witte glazen openbare urinoir rechts is van kunstenaar Erwin Olaf en architect Rem Koolhaas, het staat bekend als het duurste pishok van Nederland. Links van het trapterras is de ingang van de vrij toegankelijke Museumtuin, geopend op werkdagen.

En weet u wat nu het leukste is? Mocht Broodje van Eigen Deeg te druk zijn of uitverkocht, dan kunt u terecht bij Bakkerij Blanche, schuin aan de overkant. Ook om 8 uur open op zondagochtend, voorzien van een prachtig assortiment uitstekend brood en belegde broodjes én ze serveren er desgewenst een kop koffie bij. Wie zondagsmorgens wat later in de Brugstraat arriveert kan vlakbij ook voor koffie terecht bij Doppio. Die opent om 9 uur. In de Brugstraat geldt geen zondagsrust.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu