Zonnepanelen op park Molenwaard in Hoogezand mogen worden aangeraakt. 'Maar heel boeiend is dat niet'

Omwonenden waarderen het zonnepark Molenwaard in Hoogezand met een 7,5. Daarmee lijkt het park van Solarfields een voorbeeldproject waar het gaat om het opwekken van duurzame energie.

Joran Kuperus van Solarfields geeft belangstellenden tekst en uitleg over de zonnepanelen op zonnepark Molenwaard in Hoogezand.

Joran Kuperus van Solarfields geeft belangstellenden tekst en uitleg over de zonnepanelen op zonnepark Molenwaard in Hoogezand. foto dvhn

Molenwaard is 35 hectare groot en ligt ingeklemd tussen Woldweg, de Burgemeester Van Roijenstraat-Oost en de Gorechtlaan in Hoogezand. Aan de noordzijde wordt het begrenst door de spoorlijn Groningen-Bad Nieuweschans.

Tien miljoen kilo Co2-uitstoot bespaard

De 90.000 zonnepanelen leveren het jaarverbruik aan stroom van 10.000 huishoudens. Daarmee wordt jaarlijks tien miljoen kilo aan Co2-uitstoot bespaard.

Het terrein lag 20 jaar braak en was voorbestemd om een woonwijk met 600 woningen te worden. Aan de kant van de Gorechtlaan waren flats van zes, zeven verdiepingen hoog gedacht.

Liever een zonnepark dan een woonwijk

Solarfields kocht de grond van de projectontwikkelaar. Omwonenden omarmden het project van meet af aan. Beter een zonnepark in de achtertuin dan een woonwijk met alle drukte die dat met zich meebrengt.

Is de totstandkoming van Windpark N33 bij Meeden, aan de andere kant van de gemeente Midden-Groningen, een schoolvoorbeeld van hoe het níet moet, het zonnepark Molenwaard is exact het tegenovergestelde. Solarfields zegt trots te zijn op de waardering met een 7,5 van omwonenden.

Excursie voor omwonenden

Uit bewonersavonden kwam de wens van een goede landschappelijke inpassing naar voren. ,,Van de 35 hectare is 8 hectare gebruikt als buffer’’, zegt Joran Kuperus van Solarfields.

Het bedrijf hield deze week een excursie voor omwonenden. Daar kwamen zo’n 40 belangstellenden opdagen voor een wandeling met tekst en uitleg.

Aan het oog onttrokken

Om het park heen is een sloot gegraven en de vrijgekomen grond gebruikt om een dijk op te werpen. De zonnepanelen worden daardoor aan het oog onttrokken.

Op de vraag of de zonnepanelen aangeraakt mogen worden, antwoord Solarfields dat ‘dat kan, maar niet heel boeiend is’.

Uit de wind

Bijkomend voordeel van een dijk is dat de panelen uit de wind worden gehouden. Kuperus: ,,Bij Marum staan de zonnepanelen in het open veld en wanneer de wind daaronder komt, wil er nog wel eens omhoog klappen.’’

Om Molenwaard heen is een wandelroute aangelegd en zijn er stukjes grond uitgegeven aan omwonenden om ‘iets leuks mee te doen’.

Warmteverschillen brengen defecten aan het licht

Tijdens de excursie wordt verteld dat de zonnepanelen op het park geclusterd zijn in eenheden van 28 of 29 panelen, en dat elke cluster zo sterk is als het zwakste paneel.

,,Functioneert één paneel niet naar behoren, dan produceren de andere panelen op hetzelfde niveau.’’ Met drones voorzien van warmtecamera’s worden inspecties uitgevoerd. Warmteverschillen brengen defecten aan het licht.

Waar blijven de schapen?

Een van de belangstellenden vraagt waar de toegezegde schapen blijven.

,,Daar is het terrein te nat voor’’, zegt Kuperus. ,,Nu schapen op het park zetten betekent dat de dieren en voor- en najaar weggehaald moeten worden. Het terrein wordt eerst gedraineerd en wanneer de afwatering op orde is, kan worden gekeken of er schapen komen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu