Zonnepark op Philipsterrein

Ondernemers Harm Seipkes (links) en Mark Middelbos zijn reeds begonnen met de eerste werkzaamheden in de oude kantine. FOTO HARRY TIELMAN

Een zonnepark, een duurzaam tankstation én een productiewerkplaats van kleine windmolens moeten een plekje krijgen op het voormalig Philipsterrein in Stadskanaal.

Een zonnepark, een duurzaam tankstation én een productiewerkplaats van kleine windmolens moeten een plekje krijgen op het voormalig Philipsterrein in Stadskanaal.

Dat hebben de nieuwe eigenaren Ben Timmermans, Marcel Krans en Klaas Jan Top van het terrein vrijdag bekendgemaakt.

Philips
Op de 15 hectare grote locatie was tientallen jaren Philips gevestigd. Toen dat concern de deuren sloot, kwamen de bedrijfspanden leeg te staan. Het terrein kwam in handen van een vastgoedbeheerder, maar die ging failliet. Verpaupering en verloedering van het terrein en de gebouwen waren het gevolg.

Vorig jaar verkocht de gemeente Stadskanaal de locatie voor een euro aan de lokale ondernemers Krans, Timmermans en Top. Zij richtten de nieuwe besloten vennootschap Mercurius Business Park op. Die beheert nu het terrein.

Zonnepark
Timmermans liet eerder al doorschemeren welke bedoelingen hij en zijn collega-eigenaren met het terrein hebben. Vrijdag maakte hij de concrete plannen bekend. ,,We willen op zes hectare een park met zonnepanelen. We vragen er dit jaar subsidie voor aan. Het is de bedoeling dat het zonnepark door een andere partij beheerd wordt. Het mooie is dat vlakbij een hoogspanningverdeelstation staat. De verbinding met het verdeelstation kan gemakkelijk en betrekkelijk goedkoop worden gelegd.''

Het tankstation gaat groen gas en lng leveren en doet dienst als laadstation voor elektrische auto's en mogelijk voor auto's die op waterstof rijden. ,,Een bedrijf elders in Groningen wil zulke stations op verschillende plekken in de provincie neerzetten. We maken ons er sterk voor dat ze ook kiezen voor ons terrein'', zegt Timmermans.

Hij en zijn collega's praten ook met een bedrijf dat kleine windmolens produceert. ,,We stellen dat bedrijf voor om hier een productiewerkplaats te openen. Met deze drie nieuwe bestemmingen vullen we een behoorlijk deel van onze locatie. Op de overige hectares willen we ook duurzame bedrijvigheid. Om dit alles mogelijk te maken, worden dit jaar de oude en lege gebouwen van Philips gesloopt. Behalve één groot gebouw.''

Knooppunt
Dat pand moet het knooppunt voor het openbaar vervoer in Stadskanaal worden en als treinstation gaan dienen als de spoorlijn Groningen-Veendam wordt doorgetrokken. Iets waar burgemeester en wethouders van Stadskanaal zich voor inspannen.

Hij hoopt dat volgend jaar het Philipsterrein nieuwe stijl gestalte begint te krijgen en dat de sanering van het terrein dan is afgerond. Die sanering omvat onder meer het schoonmaken van de bodem en het wegwerken van asbest. De gemeente Stadskanaal en de provincie Groningen hebben voor de sanering samen ruim 6 miljoen euro uitgetrokken. De nieuwe eigenaren investeren zelf ook fors. Het bedrag maken ze niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu