Zoon (79) geraakt door vernoemen Zuidbroekster plantsoen naar zijn op 28-jarige leeftijd gefusilleerde vader

Lukas Emmens (79) uit Hilvarenbeek is geraakt doordat een plantsoen in Zuidbroek is vernoemd naar zijn in WO2 gefusilleerde vader. foto rené beishuizen

Het plantsoen tussen de Stationsstraat en Klaas Woltjerweg in Zuidbroek wordt vernoemd naar Jan Emmens. Emmens was een van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen verzetsstrijders uit Zuidbroek. Hij werd slechts 28 jaar oud.

Wethouder José van Schie van Midden-Groningen maakte de naamvernoeming bekend tijdens de presentatie van het door (bestuurs)leden van de Historische Kring Menterwolde (HKM) geschreven oorlogsboek ‘Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’.

Verzetsgroep De Duif

Jan Emmens, 2 augustus 1916 geboren in Anloo, was chauffeur in Zuidbroek toen hij zich in de WO II aansloot bij verzetsgroep De Duif in het Friese Makkum. De groep was verantwoordelijk voor de distributie van wapens die vanuit Engeland boven ons land werden gedropt.

Emmens’ enige zoon Lukas (79) uit Hilvarenbeek was aanwezig bij de boekpresentatie. ,,Ik ben er kapot van. Deze naamvernoeming maakt een diepgaande indruk op mij.’’

Vierenhalf uur in de trein

Lukas Emmens komt niet zo vaak in Zuidbroek. ,,Ik denk dat ik nu vaker deze kant op kom.’’ Daarvoor moet hij tweemaal vierenhalf uur in de trein zitten.

In de laatste weken van de oorlog werd verzetsgroep De Duif verraden. De leden opgepakt en ernstig mishandeld. Alleen Emmens niet. De Duitsers dachten dat hij belangrijke informatie over de verzetsgroep kon prijsgeven.

Meegevoerd door vluchtende bezetter

Emmens werd op 7 april 1945 meegevoerd door de vluchtende bezetters. Ze reisden over de Afsluitdijk. Tijdens een pauze werd hij, in Anna Paulowna, gefusilleerd door een Nederlandse NSB’er.

Kerkgangers vonden hem en begroeven Emmens daar ook. Zijn vrouw Jantje Braam identificeerde haar man later. Hij werd herbegraven in Zuidbroek met militaire eer. Later is hij nogmaals herbegraven op Ereveld Loenen.

Wens HKM-voorzitter Janneke Blaauw

Met het Jan Emmensplantsoen gaat ook een wens in vervulling van HKM-voorzitter Janneke Blaauw. Al had ze het liefst gezien dat er een straat naar Jan Emmens vernoemd zou worden. Dit in navolging van de verzetsstrijders Klaas Woltjer (-weg in Zuidbroek) en Nanno Mulder (-straat in Noordbroek).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu