Leuk hoor, die 1,15 miljard voor het bevingsgebied, maar wat gaan we ermee doen?

Directeur Ton Schroor van VNO-NCW MKB Noord. Foto: Archief Geert Job Sevink

Ligt er straks een stevige regionale agenda voor de besteding van een miljard euro in het bevingsgebied of worden de lege kassen van de gemeenten ermee gespekt?

Die vraag lag vrijdag op het bord van het bestuur dat het Nationaal Programma Groningen (NPG) in goede banen moet leiden. Er is 1,15 miljard euro om de regio die gekweld wordt door gaswinning en bevingen een oppepper te geven.

Spoedvergadering

In alle vroegte was op het provinciehuis een spoedvergadering belegd om provincie, gemeenten en de maatschappelijke organisaties op één lijn te krijgen. Vooral bij het bedrijfsleven bestaat de zorg dat politici het miljard zodanig verdelen en verkruimelen over de gemeenten, dat het gebied er economisch niet sterker van wordt.

Het lukte de bestuurders van provincie en de gemeenten in het NPG-bestuur om de maatschappelijke organisaties binnenboord te houden. Voorwaarde is dat gemeenten waarde hechten aan het economische effect van plannen en bij de verdeling van honderden miljoenen niet de onderlinge verdeelsleutel centraal stellen. De bedoeling is dat dit punt intern nader onder de loep wordt genomen. Volgende week treedt het NPG-bestuur hierover naar buiten.

Bedrijven vrezen versnippering

Al eerder merkte directeur Ton Schroor van VNO-NCW MKB Noord op ‘met lede ogen toe te zien’ hoe waarschijnlijk een substantieel deel van het miljard wordt verdeeld onder de gemeenten. Een brede coalitie van bedrijven vreest versnippering en vindt dat daarmee het effect en de kracht van plannen voor de hele regio verloren gaan.

,,We moeten het geld vooral besteden aan zaken waarmee we in Groningen in de toekomst het verschil maken. Wij hameren op een snelle spoorlijn, maar ook op de vergroening van onze economie’’, zegt Cor Zijderveld van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta. ,,Waar wij van gruwelen zijn gemeenten die straks alleen maar tegen elkaar zeggen: als jij mijn voorstel steunt, dan steun ik dat van jou.’’

‘NPG mag geen grabbelton worden’

Volgens hen mag het NPG niet een soort grabbelton worden. VNO-NCW MKB Noord kijkt vanaf de zijkant mee en stelt dat er een groot masterplan moet komen. Deze organisatie zit niet in het NPG-bestuur, maar mengt zich graag in de discussie, zo is al gebleken.

Kortgeleden waarschuwde de vertrekkende burgemeester Peter den Oudsten de Groninger bestuurders bij de besteding van het miljard. ,,Je komt er niet door het geld binnen de eigen gemeentegrenzen te laten dalen. Er is een gezamenlijk perspectief nodig. Voor je het weet, wordt het een projectenmachine waarbij gemeenten het geld inzetten om hun begroting te dichten.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu