Zorg over exploitatie De Klinker

Theater De Klinker. Foto: Archief DvhN

Kunstencentrum De Klinker in Winschoten oogst veel lof onder gebruikers en bezoekers, maar het merendeel van de raad in Oldambt maakt zich grote zorgen over de exploitatie.

Kunstencentrum De Klinker in Winschoten oogst veel lof onder gebruikers en bezoekers, maar het merendeel van de raad in Oldambt maakt zich grote zorgen over de exploitatie.

Intern rapporte
Dinsdagavond vergaderde de raad urenlang over de realisatie van het cultuurhuis, waarbij een intern rapport als basis diende. Portefeuillehouder burgemeester Pieter Smit kreeg een batterij vragen voor de kiezen, waarbij niet alleen zorgen werden geuit over de exploitatie, maar ook of minitheater De Tramwerkplaats nog toekomst heeft.

Geert van der Wal, fractievoorzitter van de gelijknamige fractie, is helemaal niet gerust op een financieel goede afloop en vraagt zich af of er ergens lijken in de kast liggen. ,,Zijn we zelf schoon of kunnen we bijvoorbeeld claims verwachten?”

Onafhankelijk onderzoek
Voor de meeste partijen is de overschrijding van de kosten met ruim vijf miljoen euro, tot een bedrag van bijna 25 miljoen euro een gegeven. Maar omdat er veel geld met het project is gemoeid en de slager nooit zijn eigen vlees moet keuren, vindt een aantal partijen dat het niet bij een intern onderzoek kan blijven. Oppositiepartijen VVD, D66 en VCP willen dat er een onafhankelijk rekenkameronderzoek komt naar de handel en wandel van het project. ,,Want alles is niet boven water gekomen”, meent VVD fractievoorzitter Hiltsje Rijlaarsdam.

Dat de bouw van De Klinker duurder is uitgevallen, ligt vooral aan het feit dat bouwer Simon Benus failliet ging. Daardoor moest in allerijl drie miljoen euro extra op tafel worden gelegd om een nieuwe bouwer aan te trekken.

Daarnaast had de gemeente Oldambt al 5 ton overgemaakt naar Benus voor de restauratie van oud kartonfabriek De Toekomst in Scheemda. ‘Een blanco cheque', zo wordt in het rapport gesteld.

Smit hoopt dat met de curator afspraken kunnen worden gemaakt dat als er geen geld terugkomt voor De Toekomst, de gemeente bij een eventuele nieuwe eigenaar toch aanspraak kan maken op het gratis gebruik van De Toekomst.

Winstwaarschuwing
Projectleider Dick te Winkel gaf dinsdagavond al vast een winstwaarschuwing af aan de raad. Hij gaat ervan uit dat de gemeente kan fluiten naar haar geld. Er is weliswaar een claim ingediend bij de curator die het faillissement afwikkelt, maar reden tot optimisme is er niet of nauwelijks.

Zoals Smit het omschreef: ‘van een kale kip kun je niet plukken'. Op zijn beurt heeft de curator aangegeven dat de gemeente een claim van hem kan verwachten, maar tot dusver heeft deze de gemeente niet bereikt, weet Te Winkel.

De PvdA vindt dat de gemeente met de bouw van de Klinker langs de afgrond is gegleden. Een beeld dat Smit niet herkent. ,,We zijn uiteindelijk wel in de afgrond gegleden, maar dat kwam door het faillissement van Benus.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu