Zorgen in raad Stadskanaal om extra coronakosten Wedeka: 'Rijk, help ons!'

Het gemeentehuis in Stadskanaal. Foto: DVHN

Het Rijk moet de extra tekorten die door corona bij werkvoorzieningschap Wedeka ontstaan gaan betalen. Dat schrijven raadsleden van de gemeente Stadskanaal in een motie. Door de coronacrisis ligt een groot deel van het bedrijf stil, de gemeente moet opdraaien voor de extra kosten.

Hoeveel die kosten zijn, is ‘koffiedik kijken’, zegt Anton Reinders (SP), maar „je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om te bedenken wat het betekent als de helft van een bedrijf stil ligt. Het werkvoorzieningschap mag absoluut niet vergeten worden.” Het gaat mogelijk om miljoenen. Samen met de CU, Gemeentebelangen Stadskanaal, VVD en CDA roept de SP het college van burgemeester en wethouders op om stevig op de deur in Den Haag te bonzen.

‘Serieus probleem’

Want de nood is hoog. De gemeente Stadskanaal kan de extra financiële tekorten door de coronacrisis niet opvangen, schrijven de raadsleden. Van de ondernemersregelingen kan Wedeka door de speciale status van het werkvoorzieningschap geen gebruik maken. De gemeente Stadskanaal, Westerwolde, Veendam, Borger-Odoorn en Midden-Groningen zijn wel wettelijk verplicht om de extra kosten op te vangen. „Ik ben er bang voor dat we behoorlijke bedragen moeten betalen”, verzucht Erik Bieze van Gemeentebelangen Stadskanaal. „Dit is een serieus probleem.”

Achter de schermen is overleg tussen het Rijk en Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. „Dat verloopt moeizaam”, hoort Bieze. Of en wanneer daar een bijdrage vandaan komt, is onduidelijk.

Voor alle extra kosten

De motie is niet alleen bedoeld voor de gevolgen die corona heeft op Wedeka benadrukt Klaas Remmerts (CDA). De motie gaat over alle extra uitgaven die de gemeente doet door corona om de maatschappij zo goed als mogelijk te helpen. Het moet makkelijk worden om de coronakosten snel terug te vragen, zonder dat daarbij beknibbeld wordt.

„De financiële positie van Stadskanaal en ook andere gemeenten staat al jaren onder druk”, zegt Remmerts. De gemeente moet het huishoudboekje scherp in de gaten houden om in de toekomst het hoofd boven water te houden. „Regeren is vooruitzien, besturen ook. Het is niet anders, maar je moet wel een duidelijk signaal geven ook aan het Rijk: ‘help ons.’”

Volg vergadering live

Wethouder Johan Hamster (CU) is blij met de motie. Hamster is ook voorzitter van het dagelijks bestuur van Wedeka en uitte eerder in deze krant zijn zorgen over de dreigende miljoenentekorten bij het bedrijf. „Als gemeente houden we alle kosten zoveel mogelijk bij. Het gaat dan ook om kleinere gemiste inkomsten zoals uit kampeerplaatsen.”

Maandagavond vergadert de raad over onder ander de motie. De raadsvergadering is te volgen vanaf 19.30 uur via deze YouTubepagina.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu