Zorgen over huishoudboekje Eemsdelta bij raadsleden blijven

Burgemeester Gerard Beukema Foto archief DvhN

Ondanks geruststellende woorden van burgemeester Gerard Beukema zijn raadsleden niet gerust over de financiën van de komende gemeente Eemsdelta.

Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering van raadsleden van de beoogde fusiegemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Uit verkenningen blijkt dat Eemsdelta volgend jaar mogelijk van start gaat met een miljoenentekort.

Voorts lag er een kritisch memo van huisaccountant BDO op tafel. Die constateert onder meer dat de kosten van de herindeling hoger uit kunnen vallen dan de 11,4 miljoen euro die Eemsdelta daarvoor van het Rijk heeft gekregen. BDO adviseert de kosten beter te bewaken en te beperken. De vraag is wat de gevolgen voor de reserves straks zijn. Voorts krijgt de nieuwe gemeente het advies voortaan ‘realistisch’ te begroten.

Korzelig

Projectleider herindeling Frank Burkels reageerde korzelig op de notitie en stak dat niet onder stoelen of banken.

Tot verrassing van Edward Stulp (Gemeentebelangen Eemsdelta). ,,Is er een verschil van mening met de accountant? Dan wil ik graag weten hoe dat zit’’, aldus Stulp. Hij vindt dat de raadsleden te weinig informatie krijgen over de financiële gang van zaken.

,,Ik heb niet gezegd dat ik het volledig niet eens ben met de memo van BDO. Maar ik denk dat er meer gebeurt dan zij beschrijven. We zullen daar zeker op terug komen’’, beloofde Burkels.

Regie

Ook Joop van der Lei (PvdA, Appingedam) houdt twijfels. ,,Er is geen zicht op de kosten van gemeenschappelijke regelingen en daar maak ik me zorgen over. ik ben niet gerustgesteld dat u de regie over deze kosten heeft.’’

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl probeerde de onrust weg te nemen met de vaststelling dat de verkennende documenten over de begroting enkel technisch van aard zijn, getallen kunnen nog veranderen. Hij belooft dat er voor de zomer meer duidelijkheid is. Knopen worden door de nieuwe raad doorgehakt, aldus Beukema. ,,De oude raden maken geen politieke keuzes. Alle besluiten die er toe doen, worden door de nieuwe raad genomen.’’

Nieuw top bekend

De nieuwe top van Eemsdelta is inmiddels bekend. Er zijn vier beoogde cluster directeuren, onder wie de huidige gemeentesecretaris Jurry Bonnema van Loppersum. Hij wordt de nieuwe directeur aardbevingen van Eemsdelta. Beoogd gemeentesecretaris Ronald Koch (52, geboren in Veendam) stelde zich ook voor. Er staat alleen nog een vacature open voor een concern controller.

Komende tijd worden 26 vacatures voor teamleiders en ploegbazen ingevuld. Voor de zomer weten de overige medewerkers wat hun nieuwe werkplek wordt. Alle medewerkers hebben overigens een werkgarantie.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu