Zorgen over opwarming Waddenzee: garnalen steeds kleiner

Heiko Rispens tijdens het garnalenvissen op de Waddenzee.

De Waddenvereniging maakt zich zorgen over de snelle opwarming van de Waddenzee. In ons land is daar, anders dan in Duitsland, weinig aandacht voor.

De club reageert op een waarschuwing van de Duitse staatssecretaris van Milieu, die de Bondsdag onlangs meldde dat het water van de Noordzee in 45 jaar 1,67 graden Celsius is opgewarmd.

Een verdere stijging van de temperatuur ligt in het verschiet. De Duitse overheid wil met het oog hierop onderzoeken of er in het kustgebied maatregelen moeten worden genomen.

Heel verstandig, vindt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging. Volgens haar gaat de opwarming van de aan de Noordzee grenzende Waddenzee trouwens nog sneller. ,,Die is immers ondieper dan de Noordzee. In Nederland zou hier ook meer aandacht voor moeten zijn.’’

'Ecosysteem in gedrang'

Ze maakt zich zorgen over de gevolgen voor het ecosysteem in het Waddengebied. ,,Wanneer de veranderingen in een systeem zo snel gaan dat planten en dieren zich niet kunnen aanpassen, komen ze in de problemen. Daardoor ontstaan verschuivingen, bijvoorbeeld omdat er niet meer genoeg voedsel is voor bepaalde soorten.’’

Visser Johan Rispens uit Zoutkamp ziet al een tijd veranderingen in de Waddenzee. Vissen komen en gaan. Voor schol en kabeljauw wordt het water te warm, ze trekken richting noorden naar dieper en kouder water. Garnalen zijn er nog wel genoeg, maar ze zijn steeds kleiner. ,,Ze groeien niet meer. We vangen tegenwoordig steeds meer garnalen in klasse drie, de kleinste klasse. Ik maak me bezorgd over die trend.’’

Meer neerslag

Bij het KNMI bevestigt klimaatonderzoeker Geert Lenderink dat de temperatuur van de Waddenzee oploopt. Een van de gevolgen van de opwarming van de zee is dat er in het kustgebied veel meer neerslag valt. ,,Vooral van augustus tot en met oktober. De hoeveelheid neerslag is in dit gebied met zeker vijftien procent toegenomen.’’

Het zijn gegevens waar de lokale overheid in het kustgebied iets mee moet, vindt hij. Het goede nieuws is dat het KNMI de indruk heeft dat de neerslaghoeveelheden niet ongebreideld blijven toenemen. Er wordt nog volop onderzoek naar het mechanisme gedaan.

Behalve met een hogere watertemperatuur wordt het waddengebied ook geconfronteerd met bodemdalingen en de stijging van de zeespiegel. Wanneer die stijging te snel gaat, bestaat het gevaar dat grote delen van de Waddenzee niet meer droog vallen bij eb.

Experts denken dat het kritieke punt ligt bij een stijging van meer dan 60 centimeter in een eeuw. Verwacht wordt dat de zeespiegel deze eeuw met 50 tot 80 centimeter stijgt.

Nieuws

menu