Iedereen die een prik tegen corona wilde, is wel zo'n beetje aan de beurt geweest. Daarom stokt de vaccinatiegraad. Viroloog van het UMCG Bert Niesters maakt zich zorgen

Virologen maken zich zorgen over de stokkende vaccinatiegraad in Nederland. ,,Er is geen goede strategie om mensen voor te lichten en de kleine groep antivaxxers krijgt wel veel ruimte’’, zegt Bert Niesters.

Viroloog Bert Niesters.

Viroloog Bert Niesters. Foto: Jaspar Moulijn

Nederland was goed op weg richting een hoge vaccinatiegraad, maar nu alle groepen die graag een prik wilden wel zo’n beetje aan de beurt zijn geweest, begint het vast te lopen. Nederland wordt nu links en rechts ingehaald door landen die veel meer prikken zetten, blijkt uit cijfers van Our World in Data. Europese landen zoals België, Portugal en Spanje zijn Nederland al voorbij en zelfs Frankrijk dat altijd achterbleef begint Nederland in te halen. Duitsland zit ongeveer in hetzelfde schuitje als Nederland.

Begin augustus had 68,3 procent van alle inwoners van Nederland een prik gehad en op 29 augustus was dat nog maar gestegen naar 69,2 van alle inwoners. Het RIVM wijst er weliswaar op dat 85 procent van de volwassenen een prik heeft gehad, maar onder de 18 jaar is het deel veel lager.

Vaccinatiegraad van 85 procent nodig vanwege deltavariant

Viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen stelt dat er toch echt een vaccinatiegraad van 80 tot 85 procent van de gehele bevolking nodig is. ,,Hoe minder mensen gevaccineerd zijn, hoe meer plekken er blijven waar het virus blijft rondgaan. Zeker met de deltavariant die veel besmettelijker is, betekent dat dat het virus een groot risico blijft. Mensen die gevaccineerd zijn kunnen nog steeds ziek worden van de deltavariant. Bedenk ook dat er zeker 700.000 mensen zijn met een verzwakte weerstand waarbij de vaccins niet goed werken. Die moeten beschermd worden door ons, de mensen om ze heen die ze beschermen.’’

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding stelt dat de vaccinatiegraad eigenlijk zelfs naar 90 procent zou moeten vanwege de deltavariant. Hij rekent op een golf van 3500 coronapatienten op de ic’s in het najaar, waardoor ziekenhuizen ook andere patiënten zullen moeten weigeren of doorsturen.

Niesters noemt het ook zorgelijk dat harde protesten van antivaxxers GGD-medewerkers en mensen die zich eventueel willen laten prikken kunnen afschrikken. Daarin wordt hij gesteund door viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC, die (op twitter) ook haar steun uitsprak voor een column van Willem Groeneveld van Sikkom. In die column stelt Groeneveld ,,We moeten voorkomen dat een kleine groep radicalen de maatschappij in gijzeling neemt’’.

Betere informatie belangrijker dan probleem complotdenkers

Toch vindt Bert Niesters dat de kleine groep complotdenkers en actievoerders op zichzelf niet zo veel aandacht hoeft te krijgen. ,,Wat mist is vooral een goede voorlichtingscampagne van de overheid om de mensen die nu nog niet gevaccineerd zijn over de streep te trekken. Als je zoekt naar filmpjes over het nut van vaccinaties, zijn ze in Nederland best moeilijk te vinden. Andere landen hebben wat dat betreft hun communicatie beter voor elkaar. De grootste groep die nu nog geprikt moet worden zijn mensen die de informatie gewoon nog niet goed hebben gekregen. Mensen uit aandachtswijken en mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven en het lastig vinden met een computer een afspraak te maken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu