Zorggroep Groningen van ‘zwarte lijst’ gehaald

FOTO ANP

De Zorggroep Groningen staat niet langer op de ‘zwarte lijst’ van verpleeghuizen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Datzelfde geldt voor Dignis.

Dat heeft de inspectie aan de directies van de Zorggroep Groningen en Dignis laten weten. De verpleegafdeling van Bloemhof in Ten Boer, onderdeel van de Zorggroep, verscheen in juli op een lijst van elf instellingen in Nederland die niet voldeden aan de kwaliteitseisen. Zo zou de controle op medicatie niet veilig genoeg zijn. Margriet Hommes, bestuurder van Zorggroep Groningen, maakte destijds al ernstig bezwaar tegen publicatie van de lijst omdat het om verouderde gegevens zou gaan. De situatie in de Bloemhof was intussen al verbeterd.

De inspectie publiceert in oktober een nieuwe lijst van goede en minder goede verpleeghuizen in Nederland, voor zover de instellingen tenminste onderzocht zijn. Voorafgaand aan die publicatie zijn alle 150 instellingen opnieuw onderzocht. Voor Zorggroep Groningen en Dignis is die hercontrole positief uitgepakt.

Verbolgen

Hommes is nog steeds verbolgen over hoe het toen ging met de lijst. Haar instelling is erop aangekeken door familieleden en de buitenwacht. ,,Er werd in de Tweede Kamer zo respectloos gesproken over bestuurders en organisaties in de ouderenzorg gesproken, dat is gewoon verschrikkelijk’’, vindt ze.

In eerste instantie stond ook instelling Dignis op de lijst, maar dan in de ‘betere’ categorie, vanwege een matige beoordeling van de verpleegafdeling Veldspaat in de stadswijk Vinkhuizen. Dignis is nu zelfs helemaal van de lijst geschrapt, dus alles in er in orde.

Of er wel andere verpleeghuisinstellingen in Noord-Nederland op de lijst staan, wil de inspectie nog niet zeggen. Eerst krijgen de instellingen die slecht scoren de kans zich te verdedigen.

Innersdijk

De nieuwbouw van verpleeghuis Innersdijk in de Groningse woonwijk Beijum gaat naar verwachting in 2017 van start. Het verpleeghuis is tijdelijk verplaatst naar Ten Boer. In Beijum komt een huis met zo’n honderd eenpersoons-appartementen. Een deel van de grond wordt verkocht aan woningcorporatie Patrimonium dat er ook ouderenhuisvesting bouwt. Instelling De Zijlen trekt er ook in.

Nieuws

Meest gelezen

menu