Zorgpersoneel Ommelander Ziekenhuis krijgt de middelvinger: verpleegkundigen moeten politieagentje spelen

Ter illustratie: ook in Groningen wordt zorgpersoneel geconfronteerd met agressie. Foto: ANP

Zorgpersoneel van het Ommelander Ziekenhuis Groningen krijgt de laatste dagen steeds meer te maken met vervelende reacties van bezoekers en patiënten, zoals scheldpartijen en opgestoken middelvingers.

Dergelijke berichten komen er al wat langer uit de rest van het land maar nu ook uit de andere ziekenhuizen in Groningen en Drenthe.

,,Patiënten en hun bezoekers vinden het lastig om zich aan alle maatregelen te houden’’, merkt woordvoerder Minke Haveman van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. ,,Wij begrijpen heel goed dat het vervelend voor mensen is om alleen te komen. Sommige zware gesprekken kún je ook niet alleen doen en sommige patiënten kunnen niet alleen reizen. Maar de situatie is nu eenmaal anders dan anders.’’

Bezoek buiten wachten

Het Ommelander heeft een gloednieuw gebouw. Bij de bouw is geen rekening is gehouden met corona. Bezoek dat meekomt met patiënten, kan daarom nergens binnen wachten. ,,Daarom vragen we begeleiders om buiten te wachten. Dat is wel extra ingewikkeld’’, vervolgt Haveman.

De ziekenhuizen hebben strikte regels over mondkapjes en anderhalve meter afstand houden. Normaal gesproken zijn alle ziekenhuizen in Nederland vrij toegankelijk en is er weinig beveiliging. Dat wordt overal nu opgevoerd. Zo heeft ook het Ommelander nu een extra beveiliger bij de hoofdingang.

Gastdames gestopt

De gastdames die bij de hoofdingang normaal gesproken patiënten en bezoekers ontvangen, krijgen soms ook te maken met agressie. Een aantal van de gastdames is daarom al gestopt met dit vrijwilligerswerk.

Op de verpleegafdelingen zelf is nog geen bewaking. ,,De regel is nu dat er per patiënt maar één bezoeker mag komen. Dat vinden mensen blijkbaar erg lastig. Verpleegkundigen zijn daarom soms gedwongen om politieagentje te spelen. Dat maakt het werk wel extra complex.’’

Doe ‘ns lief

Op sociale media en met informatieborden roept het ziekenhuis bezoekers dan ook op wat vriendelijker te doen. ,,Iedereen heeft het zwaar in deze tijd. We vragen mensen daarom: doe ‘ns lief. Een beetje begrip zou helpen. De realiteit in een ziekenhuis is nu eenmaal veranderd in deze tijd.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu