Zorginstellingen haarden van de besmetting. Zorgpersoneel in Drenthe en Groningen raakt steeds vaker besmet met corona

Vrijwel alle ziekenhuizen hebben personeel dat is besmet met corona. Foto: ANP/Marco de Swart

Steeds meer zorgpersoneel in Noord-Nederland raakt besmet met het coronavirus. In een week tijd telden laboratorium Certe, het UMCG en de GGD’s 133 nieuwe besmettingen in de zorg. De week ervoor waren dat er 122.

Vrijwel alle ziekenhuizen hebben wel personeel dat besmet is. In Drenthe zijn uitbraken in minstens negen verpleeghuizen en in Groningen op zes locaties, en ook de gehandicaptenzorg en ggz kampen met tal van besmettingen. Diverse instellingen hebben al afdelingen of locaties tijdelijk moeten sluiten.

Zorginstellingen haarden van besmetting

GGD-arts Machiel Vonk liet eerder deze week weten dat zorginstellingen belangrijke haarden van besmetting zijn. Personeel of bezoekers nemen het virus vaak van buiten mee de zorginstelling in. Vrijwel overal werkt het personeel wel goed beschermd met patiënten, maar komen collega’s elkaar vervolgens tegen tijdens het koffiedrinken of op andere plekken. Veel organisaties hebben wel eigen testmogelijkheden.

In de Tweede Kamer is de afgelopen tijd veel gesproken over de onduidelijke richtlijnen voor mondkapjes en andere beschermingsmiddelen in de zorg. Vakbonden en werkgeversorganisaties dringen al tijden aan op meer beschermingsmiddelen. Volgens vakbond Nu’91 is dat nog steeds niet overal goed geregeld.

Veel meer mondkapjes beschikbaar

Bestuurder Camara van der Spoel van FNV Zorg en Welzijn in Noord-Nederland heeft de indruk dat er dit najaar veel meer mondkapjes en ander materiaal beschikbaar zijn dan tijdens de eerste golf. ,,Een enkele keer krijg ik meldingen dat een bepaalde manager zegt dat mensen met verkoudheidsklachten toch maar aan het werk moeten, of dat ze toch moeten werken terwijl ze wachten op een test. Maar dat lijken uitzonderingen. De meeste instellingen hebben het nu blijkbaar wel voor elkaar.’’

Het ziekteverzuim in de zorg stijgt fors. Dat komt niet alleen door de coronabesmettingen. ,,Mensen zijn heel moe’’, merkt Van der Spoel. ,,Het is al een tijd bezig en er lijkt geen eind aan te komen. Ze moeten continu alert zijn. Werken met een mondkapje op is ook zwaarder. Doordat anderen ziek zijn, komen er gaten in roosters en dat moeten collega’s samen opvangen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu