Zorgpremie Menzis 2021 bekend: kosten 7 euro omhoog naar 130 euro

Gezondheidseconoom Wim Groot denkt dat de zorgpremies volgend jaar met gemiddeld 150 euro zullen stijgen. Foto: Thinkstock

De maandpremie van de zorgverzekering van Menzis gaat volgend jaar met 7 euro omhoog naar 130 euro. Zilveren Kruis en De Friesland worden 3 euro duurder en vragen een maandpremie van 128,45 euro.

Alle zorgverzekeraars moeten hun nieuwe premies voor vrijdag bekendmaken. De grootste zorgverzekeraar in Zuid-Nederland, CZ, bracht gisteren de premie naar buiten: een verhoging met 8,65 euro per maand tot 129,60 per maand. VGZ, de grootste in Midden-Nederland en Noord-Holland, verhoogt zijn premie met 4,50 euro tot 124,65 euro. Menzis is de grootste verzekeraar in Groningen, Zilveren Kruis in Drenthe. De Friesland valt onder Zilveren Kruis.

Eind van het jaar kan iedereen overstappen naar een andere verzekeraar. De gemiddelde stijging is iets hoger dan de 5 euro per maand die het kabinet voorspelde op Prinsjesdag.

Stijgende zorgkosten

Volgens financieel bestuurder Dirk Jan Sloots van Menzis wordt de premie vooral hoger door de stijgende zorgkosten. De loonkosten gaan omhoog, er komen meer dure medicijnen en nieuwe behandelingen en het aantal ouderen dat zorg nodig heeft stijgt. De kosten van de coronacrisis spelen nog geen grote rol in de stijgende zorgpremie.

Georgette Fijneman, directievoorzitter bij Zilveren Kruis, zegt daarover: ,,We hebben met de premie van onze verzekerden dit jaar natuurlijk de extra zorgkosten voor patiënten met corona betaald. En we steunden zorgaanbieders die tijdelijk geen of minder zorg konden leveren, zodat ze door de pandemie niet in financiële problemen komen.’’

De hogere kosten door de behandeling van coronapatiënten lijken weg te vallen tegen de lagere kosten doordat er minder zorg is verleend. Veel patiënten zijn uit zichzelf weggebleven en ziekenhuizen hebben veel geplande zorg afgebouwd en uitgesteld, waardoor er netto aanzienlijk minder behandelingen zijn geweest dit jaar.

Extra kosten door corona

,,De extra kosten door Covid-19 en de uitgestelde of minder geleverde zorg lijken nu nog in evenwicht’’, zegt Menzis-bestuurder Sloots. ,,De uiteindelijke hoogte van de kosten die nu en in de komende periode voor Covid-19 worden gemaakt, zijn erg onzeker. Wij kiezen ervoor om die onzekerheid en het financiële risico die dat meebrengt, nu slechts deels te verwerken in de premie voor 2021. Als er extra kosten gemaakt vanwege de uitbraak, zijn onze reserves ervoor om dat op te vangen.’’

De kosten van de testen en het bron- en contactonderzoek door de GGD’s vallen overigens niet onder de zorgverzekering. Dat vergoedt de rijksoverheid.

Menzis haalt 112 miljoen euro uit haar reserves om de premie niet te ver te laten stijgen. Vorig jaar haalde de verzekeraar nog 80 miljoen euro uit de reserves. Zilveren Kruis doet iets vergelijkbaars en haalt 100 miljoen euro uit de eigen reserves.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Zorg
Zorgverzekering
menu