Zorgverzekeraar Menzis vergoedt behandeling verstokte roker

Verslavingsarts Robert van de Graaf van de noordelijke verslavingsinstelling VNN pleit al jaren voor het harder aanpakken van roken. Foto: Jacob van Essen

Ernstig verslaafde rokers kunnen behandeld of zelfs opgenomen worden in een verslavingskliniek van Verslavingszorg Noord Nederland. De noordelijke verslavingsinstelling en zorgverzekeraar Menzis hebben daarover een driejarige afspraak gemaakt.

De overeenkomst is een succes voor verslavingsarts Robert van de Graaf van VNN, die al jaren probeert rookverslaving erkend te krijgen als ziekte in plaats van als nare gewoonte. ,,Nergens ter wereld vergoedt een verzekeraar verslavingszorg voor roken maar gelukkig in Groningen, Drenthe en Friesland nu wel’’, zegt Van de Graaf.

Cursus of rookstoppoli

,,Van oudsher wordt tabaksverslaving behandeld met een cursus of medicatie en kwamen mensen niet verder dan de huisarts of rookstoppoli,” vervolgt hij. ,,Voor een deel van de mensen die zo hardnekkig aan roken verknocht zijn, is dat niet voldoende. Terwijl deze groepen vaak een verhoogd risico lopen. Denk aan zwangere vrouwen of mensen met ernstige chronische aandoeningen, zoals COPD. Concreet betekenen deze meerjarenafspraken dat het voor deze groepen mogelijk wordt om behandeld te worden onder regie van VNN.”

De Tweede Kamer nam vorig jaar een motie aan dat roken voortaan als ziekte behandeld moet kunnen worden in de kliniek. De Nederlandse Zorgautoriteit NZa, verslavingszorg VNN en Menzis hebben daarop een afspraak gemaakt voor vergoeding daarvan. Er komt een experiment voor drie jaar en daar wordt een onderzoek aan gekoppeld. Andere zorgverzekeraars kunnen ook meedoen.

Maarten Wegman, regiomanager bij Menzis, wijst erop dat het aantal mensen met chronische ziektes in het Noorden toeneemt. Daar speelt roken vaak een rol bij. ,,Tabaksverslaving is een onderschatte sluipmoordenaar, vergelijkbaar met alcohol- en drugsverslaving’’, vindt Wegman. ,,Wanneer stoppen niet lukt voor zwangere vrouwen en fysiek ernstig zieken, maken we het mogelijk de specialistische verslavingszorg in de GGZ in te zetten. Hiermee willen we eventuele medische ingrepen voorkomen, evenals het leed, de hoge kosten en het effect op het lichaam die hiermee gepaard gaan.’

Nieuws

Meest gelezen

menu