Minister Wiebes geeft startsein voor bouw stikstoffabriek: 'Zuidbroek aan betekent dat Groningen straks uit kan'

In Zuidbroek begint maandag de bouw van de nieuwe stikstoffabriek, waardoor de gaswinning in het Groningenveld over twee jaar kan worden gestopt. Foto archief DvhN

Minister Eric Wiebes en commissaris van de Koning René Paas geven maandagmiddag in Zuidbroek het startsein voor de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek.

Behalve de bewindsman van Economische Zaken en Klimaat en de commissaris zijn ook vertegenwoordigers van de twee hoofdaannemers (Air Products en Visser & Smit Hanab/A. Hak) aanwezig, alsmede Gasunie-baas Han Fennema. Ook burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen geeft acte de présence.

Op het terrein verrijzen straks drie hoge destillatietorens, een grote compressorhal en elektriciteits- en koelgebouwen.

De langverwachte bouwstart betekent dat er daadwerkelijk zicht komt op de sluiting van het Slochterenveld. Wanneer het complex in Zuidbroek in het eerste kwartaal van 2022 wordt opgeleverd, kan er immers voldoende hoogcalorisch gas uit het buitenland worden omgezet in laagcalorisch gas dat qua samenstelling lijkt op gas uit Groningen, zogeheten pseudo-Groningsgas. De kraan in Groningen kan dan dicht.

Stikstof bijmengen

Het gas uit het buitenland heeft een andere samenstelling en kan zo niet worden gebruikt in Nederlandse apparatuur. Eerst moet er stikstof worden bijgemengd en dat gebeurt straks onder meer in Zuidbroek. Daar wordt een installatie gebouwd om stikstof uit de lucht te halen. Lucht bevat 78 procent stikstof.

De stikstofmenginstallatie kan na de ingebruikname per uur 180.000 kubieke meter stikstof bijmengen en zo jaarlijks 7 miljard kuub hoogcalorisch gas omzetten naar laagcalorisch ‘Gronings’ gas.

,,Het betekent in feite dat wanneer Zuidbroek aan is, Groningen uit kan’’, verduidelijkt woordvoerder Michiel Bal van de Gasunie. Volgens hem ligt de bouw van het complex keurig op schema. ,,We zijn in Zuidbroek al wat langer bezig, er is rond de bouwlocatie van 12 hectare al het een en ander gedaan. Zo is er een ontsluitingsweg aangelegd en is het terrein bouwrijp gemaakt’’, zegt Bal.

Doorberekend aan klanten

De nieuwe installatie vergt een investering van ruim 500 miljoen euro. Dat bedrag wordt door de Gasunie doorberekend in de tarieven voor de klanten. Het betekent dat een gemiddeld huishouden straks een paar euro per jaar extra kwijt is.

Nederland heeft nog twee stikstofinstallaties. In Wieringermeer staat de grootste. Dat complex, dat vorig jaar fors werd uitgebreid, kan per uur 310.000 kuub stikstof bijmengen. Een groot deel van het gas dat in de zomer in Wieringermeer wordt omgezet, wordt opgeslagen in de ondergrondse gasopslag bij Norg. Die voorraad kan bij lage temperaturen in de winter worden aangesproken.

Daarnaast is er nog een stikstofinstallatie in Ommen. Die zit qua capaciteit iets onder de nog te bouwen installatie in Zuidbroek. In Zuidbroek staat overigens ook nog een bescheiden stikstoffabriek met een capaciteit van zo’n 16.000 kuub per uur. Die doet vooral dienst als achtervang voor Ommen en Wieringermeer. Het complex staat vlakbij de nieuwbouw in Zuidbroek en blijft voorlopig draaien.

In Pernis opereert eveneens een mengstation, maar dat is vooral bedoeld om stikstof toe te voegen aan het vloeibare aardgas dat in Rotterdam aan land komt.

Minister Wiebes meldde vorige maand dat de gaswinning in het lopende jaar sneller dan verwacht omlaag kan tot zo’n 10 miljard kuub.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu