Zuidhorn heeft zonnepanelenprimeur

In Zuidhorn gaat een postcoderoosproject van Groningen van start. Twintig huishoudens investeren via een coöperatie in de aanleg van 200 zonnepanelen op het dak van een bedrijfspand aan het kanaal bij Zuidhorn.

De huishoudens wilden allemaal graag wat doen op het gebied van duurzaamheid, maar konden of wilden geen zonnepanelen op hun eigen huis plaatsen, bijvoorbeeld omdat hun huis niet geschikt is, omdat dat een huurwoning is of gewoon omdat ze zonnepanelen op het dak niet mooi vinden.

Anderhalf jaar geleden besloten ze zich te verenigen in een coöperatie, zodat ze in aanmerking zouden komen voor de postcoderoosregeling die financieel voordeel oplevert bij de aanleg van zonnepanelen. De coöperatie krijgt financiele steun van de provincie (25.000 euro) en steun in faciliterend opzicht van de gemeente.

Belemmeringen

De aanloop naar de start van het project kende wel veel hobbels ,,Het was heel veel geregel, en je bent er ook veel vrije tijd aan kwijt. Drie weken geleden dacht ik nog even dat ik er zelf uit zou stappen’’, aldus Reint Brondijk, kartrekker en bestuursvoorzitter van de coöperatie. Uiteindelijk heeft het stroperige proces nu toch een goed resultaat. Brondijk: ,,Je doet het toch vanuit de beleving.’’

De zonnepanelen van de coöperatie komen op het dak van transportbedrijf De Zevenster Kuipers V.O.F. te liggen. Er is een mogelijkheid om donateur te worden van coöperatie Zevenster Zonnestroom, die ook in de omgeving een bijdrage wil leveren aan een duurzamer Zuidhorn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu