Zware aardbeving Groningen: dit moet je weten

Een aardbeving met een magnitude van 3.4 deed Groningen maandag trillen. Het is de zwaarste beving sinds 2012, bij Huizinge. Een dag later: dit moet je weten.

Zeerijp

Het is rond 15 uur als het begint te trillen. Zeerijp blijkt het epicentrum, maar de beving wordt in een groot deel van de provincie Groningen en de stad gevoeld. Inwoners van Zeerijp zien hun hoop dat de aarde rustiger wordt, in rook opgaan.

'Groningen is terug bij af'

De aardbeving bij Zeerijp gaf in één klap zes maal zoveel seismische energie vrij als alle aardbevingen in Groningen in heel 2017 samen. Constateert hoogleraar geologie Manuel Sintubin van de KU Leuven. De wetenschapper stelt dat Groningen terug bij af is. In de buurt van Loppersum, waar Zeerijp ligt, nam het aantal bevingen juist af sinds de gaskraan daar werd dichtgedraaid.

 

'Gaswinning moet verder omlaag'

De aardbeving van 3.4 op de Richterschaal doet de druk op minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Milieu toenemen. In een reactie laat de bewindsman weten dat hij vindt dat de gaswinning verder omlaag gaat. Dat kan echter niet in een klap, meldt hij. „Dat moet je voorzichtig doen. De uiteindelijke oplossing is dat we van het gas afraken in Nederland’’, aldus Wiebes

Meer dan 300 schademeldingen

Bij het Centrum Veilig Wonen in Appingedam komen meer dan 300 schademeldingen binnen. De emoties lopen op als mensen bellen. De verwachting is dat dat aantal dinsdag verder oploopt. Het centrum bleef langer open om alle telefoontjes te beantwoorden. Ook konden mensen hun schade melden op het gemeentehuis in Loppersum.

Fakkeloptocht

De Groninger Bodem Beweging (GBB) wil net als vorig jaar een fakkeloptocht houden door de stad Groningen. Gedacht wordt om dat te doen op 19 januari. Vorig jaar liepen duizenden mee, onder wie cabaretier Freek de Jonge.

 

Oordeel Raad van Discipline

Uitgerekend op de dag dat de zware beving zich voordoet velt de Raad van Discipline een oordeel over de constructie die De Haan Advocaten in Groningen heeft opgezet met de Stichting WAG. Die houdt in dat 3500 Groningers die zich bij de stichting hebben aangesloten 100 euro betaalden en dat De Haan bij schadebetaling een succesfee ontvangt van vijf tot tien procent. Ontoelaatbaar vindt de Raad van Discipline. De bestuurders van het advocatenkantoor krijgen een berisping, evenals de twee betrokken advocaten.

Maatregelen

De NAM moet binnen 48 uur de aardbeving in Groningen analyseren en maatregelen treffen, eist Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). SodM gaat de gegevens die de NAM aanlevert bestuderen en daarna advies uitbrengen aan minister Wiebes van Economische Zaken.

Nieuws

Meest gelezen

menu