Zweden stuurt Senegalese zonen Bedumer het land uit

Pape Mater en Ibralo Fall.

Hun koffers staan nog bij Mieke Harms in Bedum maar of ze ze ooit nog kunnen ophalen is de vraag.

De twee stiefzonen van Harms worden dinsdag vanuit Zweden terug naar Senegal gestuurd. Ondanks de druk die er nu in Zweden op de autoriteiten wordt uitgeoefend.

De zaak van de broers Pape Mater en Ibralo Fall is inmiddels in verschillende Zweedse media uitgemeten, onder meer Dagens Nyheter , de grootste Zweedse krant. De jongemannen (24 en 26 jaar) hebben een Schengen-visum waarmee ze vrij door Europa mogen reizen. Ze waren op vakantie in Nederland, bij hun uit Senegal afkomstige vader, de man van Harms. Vanuit Bedum gingen ze op een kort familiebezoek naar Zweden. Als toerist.

Detentiecentrum

Maar aan de Deens-Zweedse grens werden ze als enige donkergekleurde reizigers uit de Flixbus gehaald door de politie, die hun reisverhaal niet vertrouwde. Ze zitten inmiddels twee weken in een Zweeds detentiecentrum, in twee aparte cellen.

De politie vertrouwde het verhaal van de mannen niet omdat ze geen adres hadden van het familielid in Zweden waar ze naartoe gingen. Dat was volgens Harms omdat die neef ze op zou halen bij het busstation in Malmö. Daarom nam de man zijn telefoon ook niet op, hij zat in de auto.

Harms, haar man Cheikh Fall en hun beider dochter van veertien zijn al in Zweden geweest om de gebroeders Fall op te zoeken. Ze hebben verschillende advocaten aan het werk gezet en hebben contact met mensen in Zweden die zich het lot van de mannen aantrekken.

Schengen-visum

Het punt is vooral dat hun Schengen-visum door de Zweedse politie is ingetrokken. Een uitspraak van een rechtbank voor migratiezaken in Zweden bevestigt die gang van zaken. De politie mag dat doen als ze informatie niet vertrouwt. Het visum was volgens de politie mogelijk op frauduleuze wijze verkregen. ,,Dat kan niet kloppen, ik heb dat visum zelf voor ze aangevraagd vanuit Nederland’’, zegt Harms.

Zonder het Schengen-visum mogen ze ook niet terug naar hun familie in Nederland. Ze moeten dan rechtstreeks terug naar Senegal. Of het later nog zal lukken weer een Schengen-visum te krijgen is de vraag.

Nieuws

menu