Zwembad De Papiermolen 1,5 jaar dicht, waarom zo lang?

Zwembad de Papiermolen wordt gerenoveerd.

Zwemmers moeten het de komende zomer zonder De Papiermolen in Groningen doen. Het monumentale openluchtzwembad ondergaat een 3 miljoen euro kostende renovatie en daarvoor gaat het hek 1,5 jaar op slot.

Zondagavond is De Papiermolen voor het laatst open. Honden en hun baasjes spartelen traditiegetrouw naar het einde van het seizoen, waarna de stop uit de vijf baden wordt getrokken en er 4,5 miljoen liter water wegstroomt. Het rijksmonument uit 1955 van architect Jac Koolhaas is hard toe aan een grootscheepse opknapbeurt en die vergt tijd.

De miljoenenrenovatie valt niet geheel toevallig samen met de aanpak van de zuidelijke ringweg, zegt Marcel Dieterman (47) van de gemeente Groningen. Als locatiemanager van Kardinge is hij verantwoordelijk voor het zwembadproject en staat hij in nauw contact met de ringweg-aannemers.

 

Jarenlange voorbereiding

Aan de renovatie ging een jarenlange voorbereiding vooraf. Er is veel onderzoek gedaan naar de juiste aanpak en verschillende technieken. ,,Afgelopen jaar werden voor de nieuwe ringweg allerlei leidingen verlegd in de buurt van onze ingang. Het hoofdriool van de stad loopt bij ons voor de deur langs en die gaan wij straks gebruiken om ons zwemwater te verwarmen. Dat noem je riothermie”, aldus Dieterman. ,,In het systeem dat we nu hebben ligt er een soort vuurbal in het water die het water direct verwarmt. Dat zie je nergens meer in Nederland en hoort eigenlijk thuis in een museum.’’ De energiekosten zullen door het winnen van energie uit het riool straks een stuk lager zijn, verwacht Dieterman. ,,Bovendien gaan we in de toekomst het verwarmde water elke avond afdekken met panelen.’’

Onder het hoofdgebouw van het zwembad bevindt zich de kelder met de machinekamer waarin oude ketels en pompen staan. Die verouderde installatie wordt vervangen door een duurzaam systeem met meer vermogen. En ook alle leidingen rondom het zwembad zijn aan vernieuwing toe, zegt Dieterman.

Verder zitten er door zakkend grondwater scheuren in de betonnen vloeren van het 50 meterbad en het naastliggende bad. Als al het zwemwater uit de bassins is gehaald, worden die twee baden de komende maanden gesloopt.

Rijksmonument

Omdat het openluchtbad een rijksmonument is, zal alles boven de grond zo goed mogelijk terug worden gebracht in oude staat. ,,Voor de renovatie is restauratie-architectbureau Holstein aangesteld om onder meer de schildering van de tribune die er ooit bestond tevoorschijn te halen. Ook is er aandacht voor het motief van de stenen rondom het oude bad en de beplanting in de bloembakken. Het unieke karakter van het bad moet behouden blijven’’, aldus Dieterman.

Hij begrijpt dat niet iedereen snapt waarom de renovatie zo lang moet duren. Dieterman: ,,Het is veel werk dat afstemming met verschillende partners vergt, waarbij we ook nog eens te maken hebben met het weer. Zo kunnen we het beton voor de twee baden pas volgend voorjaar storten, na de vorstperiode. Het project is volgens planning volgend najaar klaar, maar dan zijn we net te laat voor het zomerzwemseizoen.’’

Zwemmers moeten het dus de hele zomer van 2018 zonder De Papiermolen stellen. Binnenbaden De Parrel en het Helperbad blijven – net als andere jaren – in die periode gesloten voor klein onderhoud en om de medewerkers een vakantie te gunnen. ,,Voor vroege vogels en baantjeszwemmers stellen we Kardinge in de zomer wel open’’, zegt de Kardinge-manager. Wie toch liever in de buitenlucht zwemt moet naar Hoogkerk, Ten Boer of naar het natuurbad in Engelbert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu