Oldambt stelt biomassa-installaties bij zwembaden in Winschoten en Finsterwolde tijdelijk buiten bedrijf

Otto Schroder bij de plek waar de biomassa-installatie staat. Hij ervaart daarvan veel overlast en trekt er al maandenlang tegen ten strijde. Hij wordt nu gesteund in zijn strijd door de raad van Oldambt. Foto: Huisman Media

De biomassa-installaties bij zwembaden De Watertoren in Winschoten en De Hardenberg in Finsterwolde worden tijdelijk buiten bedrijf gesteld.

Dat heeft de gemeenteraad van Oldambt maandagavond unaniem besloten. Er vindt eerst nog een onafhankelijk onderzoek plaats naar de uitstoot van fijnstof. Zodra het onafhankelijk bureau over de data beschikt, worden de installaties buiten bedrijf gesteld en wordt overgeschakeld op verwarming middels gas. De douches kunnen dan niet verwarmd worden, omdat daarvoor ketels moeten worden aangeschaft. Dat gaat de gemeente Oldambt te ver.

Als uit het onderzoek blijkt dat de installaties aan de voorwaarden voldoen, gaat de gemeente Oldambt nog wel onderzoeken of deze verplaatst kunnen worden. De afspraken zijn gemaakt na een door de Verenigde Communistische Partij (VCP) ingediende motie.

Al maanden klagen omwonenden

Al maanden klagen omwonenden van De Watertoren over overlast. Ze ervaren rook-, geur- en roet overlast. Wethouder Bard Boon (PvhN) vond aanvankelijk tijdelijk overstappen op gas niet aan de orde. Hij vindt dat eventuele aanpassingen of vervolgstappen pas kunnen worden genomen als blijkt dat er sprake is van overschrijding van de toegestane waarden. Uit eerder onderzoek blijkt echter dat deze ‘ver binnen’ de normen blijft. ,,Voor mij is nu het allerbelangrijkste dat er geen gezondheidsrisico’s zijn”, zei Boon. Ook de afstand van de installatie tot de huizen is volgens voorschriften.

Volgende week vindt een nieuw onderzoek plaats. Begin november wordt de uitslag van dat onderzoek verwacht. ,,En dan pas weten we of we moeten handelen.” Ook als de installatie deugt, en Boon twijfelt daar tot dusver niet aan, ,,want hij voldoet aan de vergunningen, certificaten en landelijke eisen”, wil de wethouder met de installateur en de omwonenden in gesprek. ,,Ik wil dan bekijken of er iets tegen de overlast te doen is.”

De gemeenteraad wil niet zo lang wachten en kiest voor de optie om de biomassa-installatie na het onderzoek tijdelijk buiten bedrijf te stellen. Of dat financiële consequenties heeft voor de gemeente Oldambt is onduidelijk. De installaties worden door de gemeente gehuurd. Otto Schroder, hij trok als omwonende als eerste aan de bel, heeft inmiddels zelf een installatie in zijn tuin geplaatst. Uit zijn eerste metingen blijkt dat er af en toe te veel fijnstof uit de pijp komt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu