Zwemclub De Pinquin stopt na exact 47 jaar

Op archiefbeeld: De Pinquin wilde in bad blijven en voerde actie. FOTO ARCHIEF DVHN

Zwemvereniging De Pinquin heft zichzelf per 2 juli op. De sluiting van het Van der Valkbad in Zuidbroek en een gebrek aan bestuursleden en kader doen de vereniging de das om.

Doodsteek

De opheffingsdatum is ook de dag dat de vereniging exact 47 jaar bestaat. Voor voorzitter Nico Altena is de sluiting van het Van der Valkbad op 1 januari dit jaar de doodsteek geweest voor De Pinquin. De club moest noodgedwongen samenwerken met De Inktvis uit Hoogezand. De leden trainden in zwembad De Kalkwijck in Hoogezand. "De Pinquin zonder water is geen Pinquin heb ik altijd gezegd. Als je zelf geen water hebt in je eigen dorp, krijg je er ook geen leden bij. We hebben geweldig samengewerkt met De Inktvis en doen dat nu nog. Maar dat is onvoldoende om een vereniging te laten bloeien", zegt Altena.

Vertrek

Altena en penningmeester Harmke van den Klooster en Edwin Rakers maakten eerder dit jaar hun vertrek als bestuurslid bekend. Alleen Erik Meijer (secretaris) en Afina Haan wilden door als bestuurslid. Op voorwaarde dat zich nieuwe enthousiaste bestuursleden zouden aanmelden.

Altena: ,,We hebben ons vertrek vroegtijdig bekendgemaakt om de mensen te prikkelen het van ons over te nemen. Er heeft zich echter niemand gemeld. We hadden nieuwe mensen met nieuwe ideeën nodig. Deze week hadden we de algemene ledenvergadering. Zo'n 35 van de 60 leden waren aanwezig. Tijdens deze vergadering is besloten ons op te heffen."

Werkgroe[

De Werkgroep 2521, die de mogelijkheden tot de bouw van een nieuw zwembad in Zuidbroek verkent, gaat in ieder geval tot aan de zomervakantie door met zijn werkzaamheden. Ook wordt gekeken of de organisatie van de Pinquin 1-uursestafette, dit jaar voor de twintigste keer gehouden, in een aparte nog op te richten stichting kan worden voortgezet. De club wil daarvoor het batig saldo gebruiken.

Altena c.s. willen de 1-uurs estafette heel graag blijven organiseren. ,,Voor die wedstrijd zijn kapers op de kust." De Pinquin telde in 2000 nog 200 leden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu