Er komt geen waterbak aan het strand in Delfzijl, zwemmen blijft afhankelijk van de getijden

Afgelopen zomer genoten veel mensen van het vernieuwde strand in Delfzijl. Foto: Archief Duncan Wijting

Een waterbak moest de oplossing zijn voor het getijdenprobleem aan het strand van Delfzijl. Dit blijkt toch geen optie. Natura 2000-regels dwarsbomen het plan.

Het stadsstrand van Delfzijl is vorig jaar vernieuwd en valt goed in de smaak. Het heeft echter één groot nadeel, en dat is het slik. Bij vloed merk je daar niks van, maar als je wilt zwemmen bij eb, zul je je eerst een weg door de smurrie moeten banen. Adrie de Boer bedacht hiervoor een oplossing.

,,Wat we nodig hebben, is een permanente waterbak voor het strand’’, zei hij eerder in Dagblad van het Noorden . ,,Dat kan door een muurtje van 80 tot 100 centimeter hoog te bouwen, van het Eemshotel tot aan Groningen Seaports. Dat hoeft maar enkele tientallen meters ver in zee te staan. Het water wordt op die manier wel steeds ververst, maar er blijft dan bij eb ook steeds water staan.’’

Schriftelijke vraag aan gemeente Eemsdelta

Frans Ozinga van de VVD-fractie in Eemsdelta was enthousiast over het idee, en vroeg burgemeester en wethouders of zij er brood in zagen. Dat blijkt niet het geval.

‘Het aanbrengen van een waterbak in welke vorm dan ook is in de Eems niet mogelijk’, schrijft het college in een reactie. ‘Dat zou betekenen dat gebouwd wordt in het Natura 2000-gebied Waddenzee. Dat is op grond van Rijksbeleid niet toegestaan.’

Nieuws

menu