Zwendel met mondmaskers: vooral verpleeghuizen dupe van omvangrijke handel in slecht werkende kapjes

Foto: Shutterstock

Zorginstellingen worden op grote schaal geconfronteerd met ondeugdelijke mondkapjes. De maskers bieden niet de beloofde bescherming tegen het coronavirus en certificaten zijn vaak vervalst.

Toch gaan vooral verpleeghuizen met mondkapjes werken zonder ze te laten testen. Met alle risico’s van dien. Zo stuitte de Fiod, die samen met andere instanties fraude onderzoekt, op meerdere handelaren die gebrekkige mondmaskers hadden verkocht aan zorginstellingen.

80 procent biedt niet de beloofde bescherming

Bij bureaus die voor met name ziekenhuizen de kapjes testen, komt 30 tot 40 procent niet door de keuring. Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, dat zelf veel maskers test, blijkt 80 procent van de aangeboden mondkapjes niet de beloofde bescherming te bieden.

Veel van de certificaten die door handelaren worden gebruikt, blijken bovendien vervalst. Ze verwijzen naar buitenlandse instituten die helemaal geen mondkapjes testen, of zelfs helemaal niet bestaan. Op onlineplatforms als Telegram en op het darkweb is een levendige handel in de nep-certificaten.

Het gaat om zogeheten FFP2-maskers, die bijvoorbeeld worden gebruikt op intensivecareafdelingen, maar ook in verpleeghuizen op afdelingen met coronapatiënten.

'Heel zorgelijk'

Waar ziekenhuizen hun mondkapjes doorgaans laten onderzoeken voor gebruik, blijft dat bij verpleeghuizen dikwijls achterwege. Van de twaalf verpleeghuizen waarmee deze krant sprak, deed zelfs geen enkele instelling dat.

,,Dit is heel zorgelijk”, zegt Michel van Erp van NU’91, de belangenorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. ,,Er zijn verpleeghuizen die helemaal geen mondkapjes hebben gekregen en uit pure wanhoop zelf de inkoop van mondkapjes doen. Die zijn allang blij als ze iets hebben. Tijd om te testen of het om goed spul gaat, is er vervolgens niet.”

Wildwest-handel

Ook Actiz, de branchevereniging voor zorgorganisaties, maakt zich grote zorgen over de wildwest-handel. ,,De tekorten zijn nog steeds enorm. Wij krijgen voortdurend medische mondmaskers aangeboden. We sturen alles door naar een testlab, in bijna alle gevallen blijken ze ondeugdelijk te zijn.”

De Fiod zegt ‘meerdere onderzoeken’ te hebben lopen naar handelaren die slechte mondkapjes aanboden aan zorginstellingen. Bij een enkele handelaar is zelfs al ingegrepen, stelt de fiscale opsporingsdienst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu