Afeer investeert miljoenen; werkbedrijf gaat elektriciteit opwekken

Werk- en leerbedrijf Afeer in Winschoten investeert ruim 2 miljoen euro in aanpassingen en uitbreiding van zijn gebouwen in Winschoten en Blijham.

 Op de achtergrond de voormalig steenfabriek aan de Winschoter Hogebrug, waar Afeer zonnepanelen gaat plaatsen.

Op de achtergrond de voormalig steenfabriek aan de Winschoter Hogebrug, waar Afeer zonnepanelen gaat plaatsen. Foto: Huisman Media

Modernisering en verduurzaming van de eigen panden staat de komende tijd centraal. De voormalige steenfabriek aan de Hogebrug wordt het epicentrum voor de diensten die Afeer levert, zoals schilderwerk, groenonderhoud, timmerfabriek en de stoffeer - en textieltak. De steenfabriek wordt gestript. Asbest verwijderd en in het complex wordt isolatie aangebracht.

Afeer gaat bij de voormalige steenfabriek elektriciteit opwekken

Vanuit de steenfabriek wil Afeer elektriciteit opwekken voor de eigen panden, zodat over niet al te lange tijd geen stroomnota meer hoeft te worden betaald. ,,Maar een klein energieleverancier willen we niet worden”, zegt directeur Johan van Dam. ,,Als we al meer stroom genereren dan we nodig zijn, zullen we de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde vragen of ze stroom willen afnemen.” Van Dam heeft de toezegging dat Afeer enkele tonnen subsidie krijgt voor de aanschaf van zonnepanelen. ,,Op dit moment loopt er een onderzoek of de dakconstructie voldoet. Begin volgend jaar kunnen we de eerste zonnepanelen op het dak leggen, als deze daarvoor geschikt is. Zo niet, dan gaan we kleine windmolens plaatsen.”

Afeer, met circa negenhonderd medewerkers uit de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde, gaat het goed, ondanks de coronacrisis.Van Dam verwacht ook voor dit jaar dat de gemeenten niet extra hoeven bij te passen. Dat is dan al het derde opeenvolgende jaar dat Afeer geen extra bijdrage vraagt. ,,Maar zonder de rijkscompensatieregeling hadden we het dit jaar niet gered”, erkent Van Dam.

Volgend jaar streven naar een omzet van 10 miljoen euro

Afeer legt de lat voor het volgend jaar weer hoger. Dit jaar wordt een omzet van negen miljoen euro verwacht, volgend jaar komt daar nog een miljoen euro bovenop.

Mensen aan een reguliere baan helpen is nog steeds succesvol. Vorig jaar zijn 540 mensen uit de ‘kaartenbak’ van de drie gemeenten aan een baan geholpen, dit jaar koerst Afeer op vierhonderd mensen. Ongeveer 2500 mensen in de drie gemeenten krijgen een uitkering van de gemeenten en zijn op zoek naar een baan. Gistermiddag werd aan de Romijnweg de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van de productielocatie.

Verder worden in dat pand verwarmingsketels en pompen vervangen, het dak geïsoleerd en maatregelen genomen voor warmteterugwinning in het gehele pand. Dat levert zoveel energiebesparing op om in ieder geval de aanbouw te verlichten en verwarmen. De totale investering op deze locatie wordt op circa 1,6 miljoen euro begroot.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu