Damsters krijgen essay van Pauline Broekema cadeau als blijvende herinnering aan gemeente Appingedam

Wethouder Lea van der Tuin- Kuipers, burgemeester Koos Wiersma en wethouder Annalies Usmany-Dallinga (vlnr) bij de pas geplaatste zuil op het Cleveringaplein in De zuil wordt de komende tijd bekleed met de tegeltjes. Foto: Eigen foto

Omdat de gemeente Appingedam op 1 januari 2021 ophoudt te bestaan, krijgen alle inwoners in december een afscheidscadeau in de vorm van een essay van Pauline Broekema. Het essay vertelt het verhaal bij het kunstwerk dat 19 december wordt onthuld op het Cleveringaplein in Appingedam.

Dit kunstwerk, ontworpen door Siebe Kuipers van Digitaal Bureau Pentapark, is geïnspireerd op de rijksmonumentale reclamezuil aan de Koningstraat.

Verhaal van Appingedam in gebakken tegels

‘Een replica waarop het historische en maatschappelijke verhaal van Appingedam in honderden gebakken tegels is afgebeeld. Het verhaal van Appingedam en haar inwoners wordt getoond als blijvend aandenken aan de gemeente Appingedam’, licht wethouder Annalies Usmany-Dallinga in een persbericht toe. Zij is voorzitter van de afscheidscommissie, die sinds vorig jaar heeft nagedacht over een passend afscheid in de vorm van een blijvende herinnering aan de gemeente Appingedam.

De onderwerpen op de geschiedeniszuil zijn aangeleverd door mensen met historische kennis van Appingedam, zoals de gemeentearchivaris, een stadsgids en de directeur van Museum Stad Appingedam. Ook inwoners van de gemeente hebben, na een oproep vlak voor de zomer, thema’s aangedragen.

Verhaal van Pauline Broekema

Na de onthulling van het kunstwerk krijgen alle inwoners van Appingedam een bijbehorend essay van schrijver en oud-journalist Pauline Broekema thuisbezorgd, vergezeld van een persoonlijke boodschap van burgemeester en wethouders.

Broekema beschrijft in het essay over Appingedam en haar inwoners haar tochten door de stad en gesprekken met talloze Damsters. Ze noteert herinneringen uit het verleden en heden, en combineert dit met eigen observaties en kennis van Appingedam.

De gemeente Appingedam gaat op 1 januari 2021, samen met de gemeenten Delfzijl en Loppersum, op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Het kunstwerk op het Cleveringapark wordt 19 december om 12.00 uur onthuld. De onthulling is te volgen via een livestream op YouTube en Facebook.

Nieuws

menu