Nieuwe organisatie Spoed voor Jeugd Groningen verantwoordelijk voor crisis- en spoedjeugdzorg in alle Groninger gemeenten

Foto: Shutterstock

Gemeenten, lokale wijkteams en zorgaanbieders dragen vanaf woensdag gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor crisis- en spoedjeugdzorg in alle Groninger gemeenten. Dit gebeurt vanuit de organisatie Spoed voor Jeugd Groningen.
Lees meer over
Appingedam
Delfzijl
Het Hogeland
Loppersum
Midden-Groningen
Oldambt
Pekela
Stad
Stadskanaal
Veendam
Westerkwartier
Westerwolde

De kernaanbieders Accare, Jonx, Elker en Molendrift, de Groninger gemeenten, de RIGG en daaromheen een grote groep betrokken jeugdhulpaanbieders hebben meer dan anderhalf jaar gewerkt om de crisiszorg voor kind en jongere in de regio Groningen beter te organiseren. Dit heeft geresulteerd in de nieuwe organisatie Spoed voor Jeugd Groningen.

‘In een unieke samenwerking hebben we het vanuit een PACT-gedachte voor elkaar gekregen dat we hoogwaardige integrale crisisinterventie combineren met het leren over het ontstaan van crises’, stelt Peter Verschuren, coördinerend wethouder Jeugd van de Groninger gemeenten in een persbericht.

‘Toename in kwaliteit van crisiszorg, afname van het aantal crises, en algehele verbetering van vervolgzorg. Dat is waar we voor gaan. En dat gaat lukken, omdat we dit met zijn allen en zonder terughoudendheid gaan doen’, vult Trea Veldema, directeur algemene zaken van Accare Groningen aan.

Stroomopwaarts analyseren

Nieuw in Spoed voor Jeugd Groningen is dat er stroomopwaarts geleerd wordt. Dat betekent dat nadat een crisis goed afgehandeld is het voortraject onderzocht wordt. Dit moet lokale teams, aanbieders en cliënten inzicht geven en de kans bieden om te veranderen en te verbeteren.

Nieuws

menu