Oude steenfabriek Rusthoven in Wirdum in handen van Het Groninger Landschap

Steenfabriek Rusthoven aan het Damsterdiep in Wirdum. Foto: Kees van de Veen/Archief DvhN

De aankoop van de voormalige steenfabriek vlakbij Wirdum is, na enige vertraging, rond. Het stukje industrieel erfgoed dat herinnert aan de Groningse baksteenindustrie is officieel in handen van Het Groninger Landschap.
Lees meer over
Appingedam
Loppersum

Samen met de gemeente Loppersum en de provincie Groningen werkt de natuurbeheerder aan een herstelplan voor de ruïne. Dankzij een particuliere gift kon Het Groninger Landschap de fabriek kopen.

Voormalige steenfabriek

Aan het Damsterdiep ter hoogte van Wirdum staat de ruïne van de voormalige steenfabriek Rusthoven. Samen met de nabijgelegen borg Rusthoven en landgoed Ekenstein vormt de steenfabriek een prachtig stukje cultuurhistorisch erfgoed in Groningen.

De oude 30 meter hoge schoorsteen die ooit bij de fabriek stond, is in 2013 gesloopt. Uit onderzoek van de NAM bleek dat deze bij een beving kon omvallen. Ook had de omgeving over de pijp geklaagd.

Tekst leest door onder de foto.

De ouderwetse ringoven, waarin de bakstenen gebakken werden, is nog redelijk gaaf en is een belangrijke overwinteringsplek voor verschillende soorten vleermuizen. Het Groninger Landschap wil de ringoven als industrieel erfgoed behouden, de vleermuizen beschermen en het terrein middels een wandelroute open te stellen voor het publiek.

De aankoop van de steenfabriek zou al in februari plaatsvinden maar liep enkele maanden vertraging op door bodemverontreiniging op het terrein. Door aanvullend onderzoek is de verontreiniging in kaart gebracht. Op basis hiervan heeft Het Groninger Landschap besloten toch over te gaan tot aankoop.

Werkzaamheden in 2020

Momenteel wordt samen met de gemeente Loppersum en de provincie Groningen een inrichtings- en saneringsplan opgesteld waarvan de kosten worden gedeeld. De werkzaamheden op het terrein zullen naar verwachting in 2020 worden uitgevoerd.

Nieuws

menu