Theepot van Damster zilversmid bijzondere nieuwe aanwinst voor Museum Stad Appingedam

Overhandiging van de theepot door Fusien Bijl de Vroe (rechts), directeur van de Vereniging Rembrandt, aan het museum. Foto: Jasper de Vries

Het Museum Stad Appingedam is met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Groninger Fonds en een particulier) een bijzonder object rijker geworden: een zilveren trekpot of theepot, vervaardigd door de Damster zilversmid Gerrit Hoving omstreeks 1740.

Het museum is dan ook bijzonder verguld met deze aanwinst, die mogelijk is gemaakt door de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Groninger Fonds en een particulier. Een deel van het aankoopbedrag kon het museum vanuit haar aankoopfonds bekostigen, dat is opgebouwd uit giften van donateurs.

Gildesysteem

Het is een zeldzaamheid als zilver uit Appingedam op de markt komt. Naast de stad Groningen is Appingedam de enige stad in de provincie van middeleeuwse oorsprong. Beide steden kenden het gildesysteem, maar in Appingedam was dat veel kleinschaliger georganiseerd dan in Groningen. Daarom is het Damster zilver ook veel zeldzamer: dat bleek wel uit de onverwachte vlucht die de biedingen namen tijdens de veiling. Het museum bezit een unieke collectie Damster zilver en heeft zich destijds als opdracht gesteld deze collectie uit te breiden.

“Juist voor een unieke kans als deze is het aankoopfonds in het leven geroepen. En gelukkig was de Vereniging Rembrandt direct bereid om ons te steunen. Zij zagen het unieke van deze gelegenheid in en hebben ons tijdens het verwervingsproces met raad en daad bijgestaan. Wij zijn de Vereniging Rembrandt en onze donateurs dan ook bijzonder dankbaar”, aldus Cynthia Heinen, directeur van het museum.

Informatie

Vanaf 16 oktober is de zilveren trekpot van Gerrit Hoving te bezichtigen in het museum, als onderdeel van de vaste presentatie. Vanwege de coronamaatregelen is het handig om de website van het museum te bezoeken voor alle informatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Appingedam
menu