WW in Groningen neemt voor de vierde maand op rij af (maar is nog lang niet op het niveau van een jaar eerder)

Foto: Archief DvhN

Het aantal inwoners van de provincie Groningen met een WW-uitkering is in de maand september verder afgenomen. De WW is daarmee voor de vierde opeenvolgende maand gedaald. Ten opzichte van een jaar geleden werden echter ruim 13 procent meer uitkeringen verstrekt.
Lees meer over
Appingedam
Delfzijl
Het Hogeland
Loppersum
Midden-Groningen
Oldambt
Pekela
Stad
Stadskanaal
Veendam
Westerkwartier
Westerwolde

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

Het aantal Groningers met een WW-uitkering nam in maart en april, vlak na de corona-uitbraak, fors toe. In september was echter voor de vierde maand op rij sprake van een afname.

(Tekst leest door onder de tabel)

Steunmaatregelen van de overheid

Volgens het UWV zorgen de steunmaatregelen van de overheid – zoals NOW en Tozo – voor behoud van werkgelegenheid en beperken die maatregelen de instroom in de WW.

Daarnaast verlaten veel mensen de WW omdat de maximale duur van hun uitkering afloopt of omdat zij werk vinden. In de eerste maanden na de corona-uitbraak ontvingen vooral jongeren met een uitzendcontract, oproepcontract of tijdelijk contract een nieuwe WW-uitkering. Zij kwamen veelal uit sectoren als horeca en detailhandel. Veel van hen maken maar enkele maanden gebruik van een WW-uitkering, omdat zij door hun korte arbeidsverleden kortdurend recht hebben op een uitkering en vaak snel weer werk vinden.

Uitzendkrachten

De afgelopen maanden vonden jongeren seizoenswerk in sectoren als horeca, landbouw en bouw. De daling van de WW doet zich dan ook vooral voor onder jongeren die als uitzendkracht hebben gewerkt in sectoren als bouw, horeca en industrie. Vooral kelners en barpersoneel, schilders, schoonmakers en verkopers verlieten de afgelopen maanden de WW.

WW-uitkeringen in september

Eind september 2020 telde Groningen 9143 WW-uitkeringen. Dat is 5,2 procent minder dan in augustus, maar 13,1 procent meer dan in september 2019.

Nieuws

menu