Eigenaar verliest bij rechter: spoorhuisje Den Horn gaat plat

Het karakteristieke spoorhuisje in Den Horn dat moet wijken voor verdubbeling van het spoor.

De bewoners van het karakteristieke spoorhuisje in Den Horn trokken aan het kortste eind bij de afdeling rechtspraak van de Raad van State in Den Haag.

Dit laatste spoorhuisje aan de Hogeweg 14 moet wijken omdat ProRail het spoor daar wil verdubbelen. Het pand staat in de weg. Eigenaar Johan Hendriks (71) eiste dat hij en zijn vrouw er mogen blijven. Die eis is afgewezen door de Raad van State. Sloop van het pand is daardoor onvermijdelijk. Omdat de bewoners medewerking weigeren, is de provincie vorig jaar een onteigeningsprocedure begonnen.

Vernuftig systeem

Tot voor kort zag het er nog naar uit dat het unieke pand kon worden behouden. Provincie, ProRail en de voormalige gemeente Zuidhorn waren bereid om 260.000 euro op tafel te leggen om het pand via een vernuftig systeem 50 meter te verplaatsen. In dat geval was het spoorhuisje op een onderstel geplaatst om even verderop op een nieuwe fundering te worden geplaatst.

Grondaankoop

Om verplaatsing mogelijk te maken, moest grond worden aangekocht. Vlak voor de onderhandelingen over de aankoop van de grond begonnen, trok eigenaar Hendriks zijn medewerking schielijk in. Dat terwijl hij daarvoor hemel en aarde bewoog om het spoorhuisje te behouden.

‘Treurige gang van zaken’

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi van ruimtelijke ordening (VZ Westerkwartier) spreekt van een treurige gang van zaken. ,,Alle overheidsinstanties treft in dit geval geen blaam. Die hebben fors hun nek uitgestoken om het pand overeind te houden.’’ Zelf speelde ze hierin drie jaar geleden nog een belangrijke rol. Als gemeenteraadslid voor de VVD in Zuidhorn diende ze toen een motie in die raadsbreed werd omarmd. In die motie werd de toenmalige burgemeester Bert Swart opgeroepen alles in het werk te stellen om het spoorhuisje te behouden.

Maar waarom?

Volgens wethouder Dijkstra-Jacobi is het gissen wat de motieven van eigenaar Hendriks zijn om dwars te gaan liggen. ,,Van de ene op de andere dag trok hij zijn medewerking in. Omdat hij naar de rechter is gestapt wil hij geen instantie meer te woord staan.’’ Ook tegenover deze krant wil Hendriks geen commentaar geven.

Nieuws

menu