Vloog er vanochtend een zeldzame meteoor over Groningen? 'Dit heb ik nog nooit van mijn leven gezien'

Op webcambeelden van de Gasunie in Groningen was dinsdagochtend waarschijnlijk een zeldzame daglicht-meteoor te zien. Sterrenkundige Theo Jurriëns zoekt ooggetuigen.

,,Bijzonder toch?”, zegt woordvoerder Michiel Bal van de Gasunie. Hij plaatste het filmpje dinsdag op Twitter, nadat iemand hem op de beelden attendeerde. De camera hangt aan het kantoor van de Gasunie in Groningen om de broedende slechtvalken te bekijken. De eieren van de vogel komen rond deze tijd uit en dus houden vogelaars de beelden nauw in de gaten.

Naast een slechtvalk was dinsdagochtend tegen 10.00 uur iets bijzonders zien op de webcam. In de verte lijkt iets neer te dalen op de aarde. ,,Ik ben geen sterrenkundige, maar het lijkt wel op een meteoriet of vallende ster’‘, zegt Bal. ,,Het is de eerste keer dat we zo’n natuurverschijnsel op beeld hebben vastgelegd.”

‘Dit is te mooi om waar te zijn’

Ook sterrenkundige Theo Jurriëns werd op de hoogte gebracht van het schouwspel. ,,Toen ik de video zag dacht ik, dit is te mooi om waar te zijn. Ik durf niet te zeggen of het om een meteoor gaat. Maar als het zo is, is het heel zeldzaam.”

Het gaat namelijk om een meteoor bij daglicht. ,,Een daglicht-meteoor is bijna net zo helder als de zon. Dat heb ik zelf nog nooit van mijn leven gezien. Ik heb er nog maar twee of drie keer over gehoord”, aldus Jurriëns.

Op zoek naar ooggetuigen

De sterrenkundige is vooral benieuwd of meerdere mensen iets gezien hebben. ,,Als het inderdaad een meteoor is geweest, dan moet het ook door iemand anders gezien zijn. Ik heb er nog niemand over gehoord.’‘

Bovendien zou ergens buiten Groningen nu een meteoriet op de grond kunnen liggen. ,,Dat zou heel zeldzaam zijn”, aldus Jurriëns. ,,Een meteoriet is een steen, ongeveer even groot als een flinke vuist.”

Heb jij iets gezien? Mail Theo Jurriëns via t.a.jurriens@rug.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu