Wat als je aan bed gekluisterd bent? Zo laat Martini Ziekenhuis Groningen patiënten voelen dat ze leven: 'Menselijke kant van de zorg'

Aan bed gebonden patiënten van het Martini Ziekenhuis Groningen kunnen voortaan terecht in een ‘buitenkamer’. ,,Patiënten willen voelen dat ze leven. Een zonnestraal en windvlaag op hun huid.”

Oud-patiënt Hizkia Blanken (l) en Iepie Plagge, manager ic van het Martini Ziekenhuis Groningen, in de gloednieuwe 'buitenkamer'.

Oud-patiënt Hizkia Blanken (l) en Iepie Plagge, manager ic van het Martini Ziekenhuis Groningen, in de gloednieuwe 'buitenkamer'. Foto: Corné Sparidaens

Negen weken lang lag hij op de intensive care. Het grootste deel van de tijd aan de beademing. Hizkia Blanken (36) uit Groningen werd in 2019 geveld door het syndroom van Guillain-Barré, een acute algehele zenuwontsteking.

,,Ik kon niet praten, niet ademen. Het enige wat ik deed was naar de klok kijken en wachten tot er visite kwam. Ik wilde dolgraag naar buiten. En dat kon. Maar het was nogal een operatie. Ik werd met alle toeters en bellen naar buiten gereden. De arts en assistent-arts moesten mee, net als de beademingsapparatuur. Ik vond het heel bijzonder dat ze al die moeite wilden doen, zodat ik een kwartier buiten kon zijn.”