Oldambt dacht aan een milieuvriendelijke oplossing voor op gas gestookte zwembaden, maar het werd een fiasco

De zwembaden in Winschoten en Finsterwolde verwarmen via houtsnippers, leek een milieuvriendelijk oplossing. Het werd een regelrecht fiasco.

Otto Schröder bij de omstreden biomassa- installatie.

Otto Schröder bij de omstreden biomassa- installatie. Foto: Huisman Media

,,Maar een overwinning voor de leefomgeving”, zo typeert Otto Schröder het definitief buiten gebruik stellen van de biomassa-installatie bij zwembad De Watertoren in Winschoten. Deze staat bijna in zijn achtertuin. ,,Een proces zonder winnaars”, meent burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt terugblikkend. ,,Aangeslagen, maar strijdlustig”, zegt Bas van Breugel, directeur EOS Oldambt.

Hoofdpijndossier

De betrokken partijen hebben allemaal zo hun eigen visie op wat in bijna twee jaar tijd is uitgegroeid tot een hoofdpijndossier. ,,We zijn naar eer en geweten aan dit proces begonnen. Hadden er bepaalde verwachtingen van, maar dat is helaas anders uitgepakt”, zegt wethouder Bard Boon (PvhN).

Sikkema en Boon zeggen het enige juiste besluit te hebben genomen. ,,We staan juridisch sterk”, zegt Sikkema. ,,De installaties in Winschoten en Finsterwolde voldoen niet aan de normen. Op basis van twee metingen, waarbij waardes -uitstoot- zijn overschreden is dat vastgesteld. Daarmee hebben we de bouwer ook voldoende kansen geboden”, meent Sikkema. Sikkema zegt voor de omwonenden blij te zijn.

Er is iets met de houtsnippers aan de hand, maar wat?

Van Breugel begrijpt nog steeds niet waarom ‘zijn’ installatie in Winschoten ‘extreem hoge waardes uitstoot’. ,,Ik wil nog niemand beschuldigen, maar de waardes zijn bizar hoog. Dat is bijzonder.” Hij kwam eerder al tot de conclusie dat er iets met de brandstof – houtsnippers –- aan de hand moet zijn. ,,Want we hebben inmiddels ongeveer twintig van deze installaties gebouwd en nergens zijn er klachten. Dus het ligt aan de houtsnippers, maar wat is daarmee aan de hand?”

De gemeente Oldambt is nog niet van EOS Oldambt af. ,,We hebben een reactie van zes kantjes gekregen. Daarin wordt geschermd met een schadeclaim. Wij gaan ook met onze advocaten bekijken wat ons nu te doen staat. Ik sluit daarbij juridische stappen niet uit.” Van Breugel wil nog niet zeggen wat de financiële consequenties zijn van het ontbinden van het contract. ,,Wij hebben er in ieder geval veel geld ingestoken en lopen misschien subsidie mis.”

Schröder laat het koud wat de andere partijen doen. Voor hem telt dat hij na bijna twee jaar strijd voeren zijn gelijk heeft gehaald. Hij liet zich niet uit het veld slaan. Ook niet toen hij van de gemeente te horen kreeg dat het om een groene milieuvriendelijke stookinstallatie ging die in zijn achtertuin kwam te staan. ,,David tegen Goliath? Ach, nee. Ik ben een nuchtere Groninger die als hij ervan overtuigd is in zijn recht te staan dat nastreeft.”

De biomassa-installaties in Winschoten en Finsterwolde blijven dus definitief uit. De gemeente Oldambt ontbindt het contract met het bedrijf EOS Oldambt.

Hoe nu verder?

Het is niet het einde van dit hoofdpijndossier. EOS Oldambt uit Alblasserdam, de bouwer van de installaties, beraadt zich op eventueel te nemen juridische stappen. Ze is evenmin te spreken over de manier waarop het bericht is gedeeld. ,,Via een email. Zo ga je niet met elkaar om”, vindt directeur Bas van Breugel.

Ook de gemeente Oldambt sluit niet uit dat er een juridisch slotstuk aan het dossier wordt toegevoegd. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema wil niet zeggen of dat betekent dat er een schadeclaim wordt ingediend.

Otto Schröder trok als omwonende van de installatie in Winschoten als eerste aan de bel, vanwege – toen nog – de indruk dat uit de installatie schadelijke stoffen kwamen. Hij kreeg uiteindelijk gelijk en dient sowieso een schadeclaim in bij het bedrijf EOS Oldambt. ,,Dat wordt het volgende dossier, waarin ik mij ga vastbijten.”

Hij is er niet gerust op dat de uitstoot hem mogelijk op termijn lichamelijk ongemak gaat opleveren. ,,Het is net als bij asbest, je merkt het pas jaren later.” Hoewel Schröder opgelucht is over het besluit van de gemeente, zegt hij pas echt te juichen als de installatie – die bijna in zijn achtertuin staat – daadwerkelijk op een dieplader wordt getakeld en afgevoerd.

De gemeente Oldambt dacht met de biomassa-installaties de zwembaden in Winschoten (Watertoren) en Finsterwolde (Hardenberg) de komende vijftien jaar te verwarmen als vervanger van gas.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu