Projectleider Blauwe Loper: 'Toch mooi zo'n wandeling over het Winschoterdiep en de A7'

Het was als een spannend moment aangekondigd, het takelen van de beweegbare brug over het Winschoterdiep, als onderdeel van de Blauwe Loper.

Al na een half uurtje zag projectleider Bertjan Hagenauw dat de 23 meter lange brug als gegoten boven de pilaren langs het Winschoterdiep hing. ,,Daarna was het een kwestie van alles vastdraaien.”

Kranen als paartje naast elkaar

Dat het takelen, waarvoor twee zevenhonderd ton kranen waren opgetrommeld soepel verliep had Hagenauw vooraf ook ingeschat. Het weer zat mee, alleen veel regen, maar weinig wind. ,,En de rest hadden we goed berekend.” Fraai was het gezicht van de twee megakranen die als een paartje naast elkaar stonden. ,,Absoluut geen alledaags gezicht”, erkent Hagenauw. ,,Het is sowieso een bijzonder project, de aanleg van de Blauwe Loper. Met 800 meter de langste fiets- en wandelbrug van Europa. Een markant bouwwerk. Dat je daar aan mag meewerken is prachtig. Toch?”

23 meter lang is het brugdeel met een constructie van staal en een houten buitenzijde en het weegt circa 90 ton. Het sluit nu naadloos aan bij de brug die een paar weken geleden over de A7 is geplaatst. Daarvoor ging de A7 een poos op slot. Voor de brug over het Winschoterdiep is alleen het scheepvaartverkeer stil gelegd. Vanaf donderdag is het Winschoterdiep ter hoogte van Winschoten weer opengesteld voor het scheepvaartverkeer. De brug wordt daarvoor omhoog gezet.

Zonder champagne een wandeling over het Winschoterdiep en de A7 maken

Maar voor die tijd waagt Hagenauw zich nog aan een wandeling over het Winschoterdiep en de A7. ,,Dat zal een mooie ervaring zijn. Toen we de brug over de A7 hebben gelegd heb ik in de duisternis ook een wandeling gemaakt boven de A7. Dat was toch wel een mooi moment. Nee, ook deze keer doen we het zonder champagne. Dat drinken we als de brug officieel wordt geopend.”

Het is de bedoeling dat fietsers en wandelaars nog voor de kerst gebruik kunnen maken van de circa 6 miljoen euro kostende brug die Winschoten met Blauwestad verbindt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu