Delfzijl krijgt met 'Stilstaan' een nieuw oorlogsmonument dat een tijdelijk en een gedateerd monument verenigt

Ontwerpschets van het nieuwe monument 'Stilstaan'. Illustratie: Elex Kappen

Met de onthulling van het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde in de stationshal in Delfzijl werd eind januari de Delfzijlster herdenking van 75 jaar vrijheid afgetrapt. De voor dit kunstwerk gebruikte (verlichte) stenen worden gebruikt voor het nieuwe monument ‘Stilstaan’ dat de plaquette aan de gevel van het stationsgebouw in Delfzijl vervangt.

De gemeente Delfzijl vindt dat de stenen die onderdeel waren van het Holocaustmonument Levenslicht een blijvende status in de openbare ruimte verdienen.

De plaquette ter nagedachtenis aan de deportatie van de Joodse inwoners van de oude gemeente Delfzijl op 11 maart 1942 daarentegen is qua vormgeving en uitvoering juist aan vervanging toe.

Koffers van cortenstaal

Een nieuw en blijvend monument moet deze twee Joodse gedenkmonumenten verenigen. ‘Het ontwerp gaat uit van twee eenvoudige, strak gestileerde koffers van verschillende grootte, uitgevoerd in cortenstaal’, licht ontwerper (en lid van de Werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum) Elex Kappen in een persbericht toe.

‘De koffers als symbool voor het definitieve en gedwongen vertrek van de Joodse Delfzielsters. Koffers gevuld met een fractie aan persoonlijke privébezittingen die men nog kon meenemen op reis naar een weerzinwekkende en mensonterende eindbestemming.’

Stenen van Holocaustmonument

De kleinste van de beide koffers wordt gevuld met de stenen van het monument Levenslicht . Kappen: ‘Bepaalde contouren van de koffer worden opengewerkt, waardoor de stenen duidelijk zichtbaar zullen zijn.’

De grootste koffer wordt voorzien van een opengewerkte nieuwe tekst die verwijst naar het gedwongen vertrek van de Joodse inwoners van de regio Delfzijl op woensdag 11maart 1942.

Dit verhaal wordt tot en met zondag 4 januari ook nog verteld in de expositie Mara, Het Joodse familieverleden van Delfzijl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Delfzijl
menu