Dorpen in gemeente Delfzijl willen graag nieuwbouw

De Andreaskerk in Spijk met het blauwe torentje. Foto: DvhN/Patriecia Kolthof

Dorpen in de gemeente Delfzijl staan te springen om nieuwe huizen in hun gebied. De gemeente Delfzijl wil die wens vervullen.
Lees meer over
Delfzijl

Dat blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van raadslid Martijn Meijer van Lokaal Belang Eemsdelta. Die werden tijdens de laatste raadsvergadering kort besproken.

Spijk vreest krimp als er niet snel iets verandert

In de pas gepresenteerde dorpsvisie van Spijk noemen de inwoners het als een van hun punten van zorg: er wordt al jaren niet meer gebouwd in Spijk en dat heeft gevolgen voor zowel jongeren als ouderen. Voor ouderen zijn er geen levensloopbestendige woningen beschikbaar. Voor jongeren zijn er geen betaalbare starterswoningen. ‘We hebben straks een prachtige school, met te weinig kinderen. Als inwoners noodgedwongen moeten vertrekken, is krimp het gevolg’, staat in de dorpsvisie.

De gemeente is op de hoogte van de vraag naar woningen in de dorpen en wil zorgen voor nieuw woningaanbod. Daarnaast zoekt Delfzijl naar mogelijkheden om het bestaande aanbod beter te laten aansluiten op de woonwensen.

Tiny houses en andere plannen

Naast de plannen in Wagenborgen, waar op het voormalige Groot Bronswijk-terrein drie tiny houses zijn gebouwd en twaalf huizen komen, heeft de gemeente ook andere locaties op het oog voor woningbouw. De plek waar nu de school in Spijk staat, bijvoorbeeld. In Spijk wordt een fonkelnieuw kindcentrum gebouwd.

In Godlinze en Meedhuizen is het lastiger om nieuw te bouwen, omdat de gemeente daar geen grondeigenaar is. In Termunterzijl komen aan de Antoni Verburghwijk zes nieuwe woningen. En ook het Henricoterrein in Holwierde is in beeld. ,,Daar kan gebouwd worden’’, weet wethouder Jan Menninga. ,,We wachten gewoon op de plannen van de grondexploitant.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu