Gratis boek over geschiedenis Delfzijl

Het gemeentehuis van Delfzijl. Foto: Archief Jan Zeeman

Met een boek over de geschiedenis van Delfzijl wil de gemeente een afscheidscadeau aanbieden aan Delfzijlsters. Ieder huishouden kan een gratis exemplaar krijgen van Verhalen van Delfzijl.

Vanaf januari bestaat de gemeente niet meer. Die is dan met Loppersum en Appingedam opgegaan in de gemeente Eemsdelta.

Het boek vertelt de geschiedenis van Delfzijl in tientallen verhalen en foto’s die met ‘zevenmijlslaarzen’ door de tijd gaan. Het schetst een beeld van het rijke verleden, waar de gemeente vandaan komt en hoe de gemeente is geworden zoals zij nu is. De geschiedenis moet een fundament zijn om door te bouwen aan de nieuwe gemeente.

Van waterbeheersing tot industrialisatie

Onder meer het ontstaan van het landschap, de dijken en maren, sluizen, bruggen, gemalen, gebedshuizen, steenfabrieken, boerderijen en de bloei van de scheepvaart komen er in voor. Ook de Franse bezetting en de langdurige verdediging van het garnizoen tot zelfs na de val van Parijs en de overgave van Napoleon Bonaparte komen voorbij. Net als de slag om de havenstad aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Huishoudens kunnen Verhalen van Delfzijl tot en met 31 oktober reserveren via www.profiel.nl. Niet-inwoners kunnen het daar bestellen. Vanaf december ligt het ook in de boekhandel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Delfzijl
menu