MAX/NPO Radio 1-podcast ‘Verstilde Verhalen’ vertelt het geheim van psychiatrische kliniek Groot-Bronswijk in Wagenborgen

Het monument voor de vier joodse bewoners van Groot-Bronswijk. Foto: Eigen foto

Het geheim van de psychiatrische kliniek Groot-Bronswijk in Wagenborgen staat deze week centraal in de MAX/NPO Radio 1-podcast ‘Verstilde Verhalen’.

De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van de zeker vierduizend oorlogsmonumenten die ons land rijk is.

Verstilde Verhalen probeert de oorlog tastbaar te maken. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument.

Patiënten werden met rust gelaten, behalve vier Joodse mensen

In de aflevering van deze week, elke woensdag is een nieuwe aflevering beschikbaar, komt het geheim van de psychiatrische kliniek Groot-Bronswijk in Wagenborgen aan de orde. Daar zaten tijden de oorlog niet alleen psychiatrische patiënten, maar ook prostituees, armen en gehandicapten.

De kliniek is altijd ongemoeid gebleven in de oorlog, de Duitsers lieten deze patiënten met rust. Op vier vier Joodse mensen, Betje Stoppelman en haar zus Sientje, Heintje Levie en Heiman Aptroot, na. Zij werden in 1943 naar Westerbork en later vernietigingskamp Sobibor afgevoerd.

Aannemelijk, blijkt uit onderzoek van Anne Koopmans uit Wagenborgen en historicus Rense Schuurman, dat zij zijn geslachtofferd om de rest van de mensen in de kliniek met rust te laten.

Verstilde Verhalen, dat wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven, is te beluisteren via www.MAXVandaag.nl , www.nporadio1.nl , de NPO Radio 1-app en de bekende streamingdiensten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Delfzijl
menu