NCG betreurt commotie rond Kustweg-flats

De Dijkzichtflat is al versterkt. Hier hoefden bewoners hun appartementen niet uit. Foto: Archief Jan-Zeeman

De Nationaal Coördinator Groningen betreurt de onrust die is ontstaan onder de bewoners van twee van de Kustweg-flats in Delfzijl.
Lees meer over
Delfzijl

Uit het versterkingsadvies dat de eigenaren vorige week in de bus kregen, maakten zij op dat de werkzaamheden aan hun appartementen ongeveer twee dagen in beslag zouden nemen, maar dat het werk aan de hele flat circa een jaar zou gaan duren. De bewoners zouden tijdelijk hun woningen moeten verlaten. Het versterkingsadvies heeft betrekking op de flats Naterij en Oldiek. Dijkzicht, de derde, identieke flat, is vorig jaar versterkt.

In een omkaderd stuk tekst in het advies wordt nadrukkelijk vermeld: ‘Gezien de impact van de voorgestelde maatregelen dient u gedurende de werkzaamheden tijdelijk elders te verblijven. In overleg met u wordt door de NCG tijdelijk huisvesting georganiseerd.’

Huurders hadden nog niets van Acantus gehoord

Juist deze passage veroorzaakte veel onrust onder de bewoners van de twee flatgebouwen. Mede ook omdat alleen de flateigenaren de visie toegezonden kregen, maar de huurders nog niets van verhuurder Acantus hadden gehoord. Het versterkingsadvies is opgesteld door ingenieursbureau ARUP in opdracht van de NCG.

Na publicatie in deze krant liet de NCG maandagavond nog een mail uitgaan waarin de adviezen in het rapport genuanceerd werden. Op 10 september volgt een bijeenkomst voor de eigenaren waar ze met hun vragen terechtkunnen.

,,Dit had niet zo gemoeten’’, zegt een woordvoerder van de NCG naar aanleiding van de onrust die is ontstaan. ,,Tussen de toezending van het advies en de toelichting die erop volgt zit een te groot gat. Het gaat om een advies dat de werkzaamheden beschrijft die aan de flats verricht moeten worden om ze aardbevingsbestendig te maken. Daarin is nog geen kennis en ervaring van de aannemer meegenomen. De aannemer is van mening dat de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden zonder dat de woningen tijdelijk verlaten hoeven te worden. De werkzaamheden gaan ook geen jaar in beslag nemen, maar drie maanden.’’

In het advies van ARUP wordt wel van een jaar gesproken.

Werkzaamheden minder ingrijpend dan aan Dijkzicht

De werkzaamheden aan Naterij en Oldiek zijn volgens de NGC minder ingrijpend dan die aan Dijkzicht. Wel wordt aan de glasgevels van Naterij en Oldiek een folie aangebracht om te voorkomen dat het glas kan barsten en naar beneden komt. Een maatregel die bij de Dijkzicht-flat niet is genomen, maar mogelijk alsnog volgt. ,,De gevel wordt geïnspecteerd. Een kwestie van voortschrijdend inzicht’’, aldus de woordvoerder.

Nieuws

Meest gelezen

menu