Onderdelen van gebouwen, kasten en foto's in expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ in MuzeeAquarium

Foto: Jaap Groeneveld

In het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden.
Lees meer over
Delfzijl

De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.

In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau.

Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond.

(Tekst leest door onder de foto)


Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

Amsterdamse School in Delfzijl

De Amsterdamse School heeft nergens in Nederland zoveel navolging gekend als in de provincie Groningen. In Delfzijl komen we tal van voorbeelden tegen in de wijk Oud West. Ook het gemeentehuis en de voormalige zeevaartschool Abel Tasman zijn uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School.

De tentoonstelling Amsterdamse school in Delfzijl, architectuur en vormgeving loopt van zaterdag 12 september tot en met zondag 3 januari 2021.

Nieuws

Meest gelezen

menu