Raad van State: ‘Afvalverbrander Delfzijl niet stilleggen in coronatijd’

De EEW afvalenergiecentrale in Delfzijl kan voorlopig doorgaan met het verbranden van afval. Dat heeft de Raad van State (RvS) dinsdag in een spoeduitspraak beslist.

Het verbranden van afval bij EEW mag voorlopig doorgaan.

Het verbranden van afval bij EEW mag voorlopig doorgaan. Foto: Archief Corné Sparidaens

De RvS schort een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland op, die eerder de drie afvalverbrandingslijnen wilde stilleggen.

Sluiting installatie zou leiden tot ‘onwenselijke milieusituatie’

De Raad van State twijfelt over het oordeel van de Groningse bestuursrechter en vindt het bovendien in deze coronatijd van het grootste belang dat de afvalinzameling in Oost- en Zuidoost-Groningen niet stil komt te liggen. Want een gehele of gedeeltelijke sluiting van de afvalverbrandingsinstallatie zou tot een ‘onwenselijke milieusituatie’ leiden, aldus staatsraad Jaap Polak in de voorlopige voorzieningsuitspraak.

Bodemzaak

EEW kan in elk geval tot en met de behandeling van de zogenoemde bodemzaak en de daaropvolgende einduitspraak doorgaan met het verbranden van afval. De hoogste bestuursrechter gaat volgend jaar tijdens de bodemzaak uitzoeken of de Groningse rechter al dan niet juist geoordeeld heeft dat de in 2007 aan EEW verleende natuurvergunning is komen te vervallen. Want zonder natuurvergunning mag EEW geen afval verbranden.

De spoeduitspraak is een tegenvaller voor de tegenstanders, waaronder de Vereniging Zuivere Energie, MOB en de Duitse milieuorganisatie VSL. Zij vinden dat EEW en de provincie Groningen eerst een uitgebreid natuuronderzoek (‘passende beoordeling’) moeten doen naar de centrale, die intussen drie afvalverbrandingslijnen telt.

Stikstofneerslag

Volgens de milieuorganisaties leveren drie afvalovens meer stikstofneerslag in de beschermde Waddenzee dan is toegestaan. De Raad van State gaat dat volgend jaar in de bodemzaak uitzoeken. Intussen kan EEW het in Groningen verzamelde afval blijven verbranden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu