Zeekadetkorps Delfzijl wil mijnenveger opknappen: 'Het schip is varend erfgoed'

De voormalige mijnenveger Naarden doet dienst als opleidingsschip voor het Zeekadetkorps Delfzijl.

Het Zeekadetkorps Delfzijl vraagt een financiële bijdrage van 30.000 euro voor onderhoud aan zijn opleidingsschip. ,,Het is al een oudje. Daar moet je goed voor zorgen’’, zegt penningmeester Paul Boelee.
Lees meer over
Delfzijl

De voormalige mijnenveger Naarden (voorheen Hr. Ms. Naarden) werd in 1956 gebouwd in Schiedam en was eigendom van de Koninklijke Marine. In 1997 schonk die het schip aan het Zeekadetkorps van Delfzijl. Buiten coronatijd komen de twintig leden van de maritieme jeugdvereniging elke zaterdag naar de haven in Farmsum om van alles te leren over nautische en technische zaken, of om te klussen op het schip.

Schuren, verven en sleutelen aan machines

De meeste onderhoudsklusjes doen ze zelf, zoals schuren, verven en sleutelen aan machines. ,,Voor het grote onderhoud konden we eerst altijd bij de marine terecht. Maar door de bezuinigingen in de jaren 90 kan dat niet meer.’’

Het schip was vorig jaar toe aan een dokbeurt, waarbij alles wordt schoongemaakt, gecontroleerd en gesmeerd. Tijdens die controle bleek dat sommige houten delen aan vervanging toe zijn, dat de afdichtingen van de schroefassen niet goed meer zijn en de schroeven gereviseerd moeten worden.

Flinks prijskaartje

Herstel zou enige tijd duren. ,,Alleen de dokbeurt kostte al zo’n 25.000 euro en dat bedrag hebben we zelf opgehoest’’, zegt Boelee. ,,Het schip is enige tijd geleden gebruikt in de film Dunkirk . Daar kregen we een aardig bedrag voor. Mede daarvan is die eerste dokbeurt betaald.’’

Nu ligt de Naarden in de Farmsumerhaven zonder schroefassen. Die moeten er bij een volgende dokbeurt weer op worden gezet. In totaal kosten alle onderhoudswerkzaamheden zo’n 83.500 euro. Een deel daarvan hoopt de vereniging via fondsenwerving en sponsoring binnen te slepen. Het (maritieme) bedrijfsleven uit Delfzijl levert ook een bijdrage.

Voor het resterende bedrag is een beroep gedaan op de gemeente. De gemeenteraad moet hierover op 30 april beslissen.

‘Zeekadetkorps past bij maritieme stad Delfzijl’

Wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) van Financiën zei eerder: ,,Het zeekadetkorps is een jeugdvereniging, volledig gedragen door vrijwilligers, waar onze jongeren spelenderwijs leren over het leven op een schip. Van roeien en zeilen tot logistiek en techniek.’’ Hij stelt dat een vereniging als deze past bij een maritieme stad als Delfzijl en dat een goed onderhouden opleidingsschip voor de zeekadetten van belang is.

,,Het schip behoort officieel tot het Platform Varend Erfgoed Koninklijke Marine’’, zegt Boelee. ,,Het is belangrijk dat we dat behouden.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu