‘De Pinksterfeesten leven enorm, iedereen telt af’

Penningmeester Meindert Mossel (links) en voorzitter Fester Oosterhuis op de Diekloper die het centrum met het strand verbindt. Foto: Bram Noordhuis

De 146ste editie van de Pinksterfeesten gaat vandaag eigenlijk al van start met de jaarmarkt en de kermis, maar het echte feestgedruis breekt pas los op zaterdag. Met als opwarmertje een vrijdagavond met zeemansliederen.
Lees meer over
Eemsdelta

Het begint met een knal van een kanon op zaterdag bij het monument aan de Kustweg en het eindigt met een doffe knal aan het einde van het vuurwerk in de haven op maandagavond. De eerste knal is zaterdagmorgen na het zingen van het Wilhelmus, het Gronings volkslied en het Neptunuslied. Het kanonschot om 11.00 uur dient tevens als startschot van de Pinkstertrail.

Zwarte periode

Heel Delfzijl, en een groot deel van de regio, kijkt ernaar uit, weten de bestuursleden Fester Oosterhuis en Meindert Mossel van de organiserende Koninklijke Zeil- en Roeivereniging Neptunus. „Dit jaar zijn de mensen er echt aan toe,” weet voorzitter Oosterhuis, die niet bepaald met plezier terugkijkt op de afgelopen twee jaar waarin het evenement door de coronapandemie moest worden afgeblazen. „Ik heb dat echt ervaren als een hele zwarte periode. Ik liep met de ziel onder de arm als het Pinksteren was. Ik ben er ook veel op aangesproken. Ik vind het daarom ook een prachtig gezicht dat er al weken van tevoren veel meer Neptunus-vlaggen hangen dan anders. Je ziet het ook aan de gestegen verkoop van T-shirts, polo’s en hoodies. Voor de zekerheid hebben we er maar geen jaartal op gezet. Je merkt het aan alles dat de Pinksterfeesten leven. Iedereen telt af.”

Podium rond oude paviljoen

„Dit jaar zijn niet alleen de mensen maar ook het bedrijfsleven eraan toe,” constateert penningmeester Mossel tevreden. „We hebben ons financieel kunnen versterken. Voor ons is het ook fijn dat we weer los mogen. Ik zit sinds 2009 in het bestuur, maar ik moet wel zegen dat dit het moeilijkste jaar is geweest om het qua organisatie rond te krijgen, ondanks het enthousiasme van de mensen. We merken toch een beetje dat de ervaring weg is. Wat anders gesneden koek was en via vaste lijnen verliep, loopt toch wat moeilijker. Er is veel veranderd. Zo hebben we te maken met een nieuwe gemeente, met veel mensen die amper weten wat de Pinksterfeesten inhouden. Gelukkig is er nu een evenementencoördinator, in de persoon van Nick de Groot, die van de hoed en de rand weet. Maar niet alleen bij de gemeente merk je dat er veel personeelsgebrek is. Dat knijpt aan alle kanten. Bovendien is alles ook nog eens veel duurder geworden. Wat je meer aan sponsoring binnenhaalt is dus ook zo weer weg. Het centrum is onderhevig aan veranderingen, zoals het Vennenplein, en het dijk en strand zijn weliswaar schitterend geworden, maar logistiek vraagt dat om andere maatregelen. Het podium van het Dijkfeest op maandag staat nu rond het oude paviljoen, een beetje gericht op het Eemshotel en op de dijk.”

Vuilniszakken

„Het voordeel is dat er nu wel heel veel ruimte is achter de dijk,” vult Oosterhuis aan. „En het podium is ook vanaf het prachtige boulevard te zien, zodat we voor mensen in rolstoelen nu ook weer een mooie plek hebben. Maar ook tijdens het dijkfeest hebben we ermee te maken dat de regels veel strenger zijn worden. Eigenlijk is glas helemaal verboden. We doen overigens een dringend appèl op de bezoekers om gebruik te maken van de vuilniszakken. Er staan houten kratten voor het afval bij de op- en en afgangen. Om 18.00 moet het hele strand opgeruimd zijn en wordt het zand gezeefd.”

Inklaren

De Pinkstermaandag is duidelijk de dag waarop Fester Oosterhuis zich het meeste verheugt. „De Pinksterfeesten zijn de feesten van de tradities. Daarmee onderscheiden we ons in Delfzijl van andere grote feesten. Die traditie houden we met zijn allen in ere. Het is de reden van ons bestaan, als het ware. En die tradities komen fantastisch tot leven tijdens Pinkstermaandag. En daar mogen wij als organisatie ook onderdeel van uitmaken. Het is de enige dag dat we als bestuur in jacquet rondlopen. Het begint op maandag met de rijtoer in de koets vanaf café Stad en Lande, via het gemeentehuis richting sportpark Centrum waar deze keer de taptoe wordt gehouden. In Café Centrum vindt vooraf het inklaren plaats. Na een spreuk van Bernard Zwarts, de vroegere ober van Tinus, wordt een jenevertje gedronken. Na het taptoe met DHO en Trompetterkoprs Pasveer gaat het richting het Dijkfeest. Het is toch bijzonder dat dat feest met alle topartiesten als Gerard Joling en Donnie helemaal gratis is.”

Tachtig meter lange glijbaan

De voorkeursdag van Meindert Mossel is de zondag, of beter gezegd: De Zotte Zondag. „Dat vind ik echt een mooie dag. Dan zijn er ook contacten met de sponsors. Die worden ’s ochtends – het gaat om 150 tot 200 man – gefêteerd tijdens een boottocht door de haven en over de Eems. En het is bij terugkomst, rond 13.30 uur, prachtig om te zien dat de hele kade is volgelopen. Je hoort dan de klanken van de Eemsmond Big Band, ziet de flyboards opstijgen uit het water en overziet de vele activiteiten van de marine en de landmacht, die dit jaar groot uitpakken. Je ziet ook allerlei raar uitgedoste figuren rondlopen op de braderie, met veel muziek. Wat die dag ook leuk is, is de summerslide. Van 12.00 tot 17.00 uur kunnen mensen op een tachtig meter lange glijbaan met water van de dijk af.”

Druk van het personeel

Mossel voelt zich in zijn werk als penningmeester in zijn element. “Dit jaar hebben we het wel extra goed getroffen. Veel sponsoren kwamen zichzelf spontaan aanmelden. Ze weten dat ze bij ons veel terugkrijgen, maar ze vinden het ook belangrijk het feest te steunen. Ze kunnen er ook bijna niet onderuit, want ze merken de druk van hun personeel dat een feestje wil. Het mooie van onze sponsoren is dat ze allemaal een binding met Delfzijl hebben. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat als je een sponsor moet uitleggen wat de Pinksterfeesten zijn, het dan niks wordt. Het gevoel en de binding moeten er zijn.”

Eén groot reüniefeest

De grote kracht van de Pinksterfeesten is volgens Oosterhuis dat het één groot reüniefeest is, ook voor oud-Delfzijlsters. “Ik heb altijd drie of vier tenten in mijn tuin staan om mijn kinderen en gasten onder te brengen. Ze komen allemaal één keer per jaar terug. Voor het feest van ontmoeten en begroeten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu