Aldel in de knel | Het beeld van Groningen

Op 3 oktober 1973 wordt in aluminiumfabriek Aldel te Delfzijl de 500.000ste ton aluminium geproduceerd..

Op 3 oktober 1973 wordt in aluminiumfabriek Aldel te Delfzijl de 500.000ste ton aluminium geproduceerd.. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: mijlpaal voor de aluminiumfabriek.
Lees meer over
Eemsdelta

Koud douchen en een warme kruik. De huidige energieproblemen doen denken aan de oliecrisis van 1973. In dat jaar zuchtte heel Nederland onder torenhoge energieprijzen, een klap die hard aankwam bij de energie-intensieve sector. Toch werd ook in crisistijd wel eens een mijlpaal bereikt.

Op 3 oktober 1973 wordt in aluminiumfabriek Aldel te Delfzijl de 500.000ste ton aluminium geproduceerd. In tweedelig pak en met een helm op sluit technisch directeur Aalbers het tapproces af. Een metaal-transport-pan vervoert de historische lading aluminium naar de gieterij. De zevenhonderd werknemers van Aldel krijgen allen een – in eigen beheer gegoten – aluminium gietpan met inhoud cadeau: een sigaar, een stuk zeep en chocolademunten.

Aldel had in 1973 enige jaren van snelle groei achter zich dankzij de goedkope energie uit de aardgasbel bij Slochteren. Nu dreigt het einde. De fabriek heeft het faillissement aangevraagd bij de rechtbank.

De vergelijking met de oliecrisis is begrijpelijk. Lessen uit de geschiedenis worden vaak aangeroepen als we worden geconfronteerd met een onheilspellende toekomst. Ligt er nog een mijlpaal in het verschiet voor Aldel, net als in 1973?

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl